Deel dit artikel
Deel dit artikel

Een zieke jeugdsporter alleen naar huis laten gaan

Wanneer ben je als trainer aansprakelijk?

Wanneer kan je een zieke jeugdsporter alleen naar huis laten gaan en wanneer zorg je voor begeleiding? Uitleg aan de hand van praktijkvoorbeeld.

Een trainer van een groep jeugdturners vertelt wat hem overkwam laatst op een training. Eén van de jongens meldt zich ziek, hij voelt zich niet lekker, benauwd, en vraagt of hij eerder naar huis mag. De trainer laat de jongen naar huis fietsen, want hij was ook alleen gekomen en maakte geen zieke indruk. ’s Avonds belt de moeder van de jongen boos op; ''hoe haalt hij het in zijn hoofd een kind met astma alleen naar huis te laten fietsen!'' Was dat verantwoord? De vraag is dan ook: Is de trainer aansprakelijk als er wat met de jongen was gebeurd?

Zorgvuldigheidsnorm
De aansprakelijkheid van de trainer is afhankelijk van verschillende factoren. De juridische grondslag voor het aansprakelijk stellen, is dan de onrechtmatige daad. Hiervan is onder andere sprake als gehandeld wordt in strijd met de zorgvuldigheidsnorm. Daarmee wordt aangegeven wat in het maatschappelijke verkeer betamelijk is. De trainer moet dus, als iemand schade heeft geleden, aantonen zorgvuldig te hebben gehandeld. De volgende checkpunten zijn daarbij belangrijk:

  • Hoe groot is de kans op een ongeval?
  • Hoe bezwaarlijk is het om veiligheidsmaatregelen te nemen?

De aansprakelijkheid van de trainer wordt per situatie getoetst aan zijn bekwaamheid, de trainingsvoorbereiding, de gegeven instructies, de veiligheidsmaatregelen, de organisatie van de training, het toezicht en de behandeling van eventuele letsels.

In het genoemde voorbeeld zou de aansprakelijkheid van de trainer dan afhankelijk gesteld worden van:

  • de leeftijd van het kind;
  • de ernst van de ziekte of het letsel;
  • het feit of het kind altijd alleen naar de training komt of dat het wordt gebracht;
  • de woonplaats van het kind (de afstand naar huis);
  • of een eventueel letsel tijdens het terugfietsen ook ontstaan was als het kind aan het eind van de training naar huis was gefietst;
  • of het letsel het gevolg is van de ziekte of dat het op ieder moment had kunnen gebeuren;
  • of de trainer wist van de astma.

Afhankelijk van de antwoorden op deze vragen is over de aansprakelijkheid te oordelen. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Bovenstaande checkpunten zou men dus eigenlijk al in kaart moeten brengen in een soort trainingsprotocol. Te denken valt dan aan punten als het maximum aantal kinderen per trainingsgroep per leeftijd, waar getraind wordt, waar het materiaal aan moet voldoen, wat je weten moet van je pupillen en wat je moet doen bij letsel. Mocht er dan iets gebeuren, dan kan daarmee goed worden bepaald of op die punten zorgvuldig gehandeld is.

Plaats reactie
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde downloads
laatste reacties
"Wij zijn ook benieuwd naar de geldigheid van de antwoorden op deze ..." Arbeidscontracten 9 dagen
"Ik kan het document betreft regelgeving en kosten lidmaatschap KNGU..." Regelgeving en koste... 11 dagen
"Voorheen werd de bondscontributie al in november bekend gemaakt, wa..." Regelgeving en koste... onbekend