Deel dit artikel
Deel dit artikel

Stroomschema beoordeling rechtsverhoudingen

Een gymvereniging die met een leidster of een andere werknemer een overeenkomst sluit die strekt tot het verrichten van activiteiten en/of werkzaamheden, kan deze overeenkomst op verschillende wijzen inrichten. Elke wijze kent verschillende gevolgen op het terrein van de inhoudingsplicht voor de loonbelasting en werknemersverzekeringen.

Bij veel sportorganisaties, zo ook bij gymverenigingen, bestaat behoefte aan duidelijkheid over de wijze waarop de Belastingdienst en/of UWV een arbeidsrelatie beoordeelt. Om die reden is in samenwerking met de Belastingdienst een stroomschema ontwikkeld dat sportorganisaties helpt vanuit fiscaal en arbeidsrechtelijk perspectief de meest passende vorm van samenwerking te kiezen.

Stroomschema
Het stroomschema bestaat uit een digitale vragenlijst. Door 'ja' of 'nee' te klikken gaat u naar de volgende vraag of de voor u meest passende arbeidsvorm, zoals bijvoorbeeld een vrijwilligersovereenkomst of een privaatrechtelijke dienstbetrekking (arbeidsovereenkomst).

Bedoeling van partijen
Belangrijk is te weten dat de bedoeling van partijen bij het aangaan van de overeenkomst, de vorm waarin de arbeidsrelatie is vastgelegd, alsmede de benaming die aan de arbeidsrelatie is gegeven, niet uitsluitend doorslaggevend zijn voor de inhoudingsplicht voor de loonbelasting en werknemersverzekeringen. De feiten en omstandigheden van de betreffende werksituatie zijn beslissend.

Sportverenigingen
In het magazine Sport, Bestuur & Management (nr.6 /2013) is een artikel gepubliceerd, waarin het stroomschema nader wordt uitgewerkt. De informatie van dit artikel is voor alle gymverenigingen relevant en dus handig om te lezen voordat het stroomschema wordt gebruikt.

Download hier het artikel.
Ga naar het stroomschema.  

Vragen over dit artikel neem contact op via m.spoorenberg@werkgeversindesport.nl of 026-4834450.

Reacties (1)
"Ik wil graag het stroomschema bekijken. Helaas is dit niet meer mogelijk. heeft u nog een andere mogelijkheid hiervoor. " Paola Melenberg onbekend

Plaats reactie
laatste reacties
"goedendag, ik heb heel veel websitesbekeken, maar ik kan geen veren..." Ritmische Gymnastiek 4 dagen
"Wij zijn ook benieuwd naar de geldigheid van de antwoorden op deze ..." Arbeidscontracten 15 dagen
"Ik kan het document betreft regelgeving en kosten lidmaatschap KNGU..." Regelgeving en koste... 18 dagen