Deel dit artikel
Deel dit artikel

Gymclub maakt eigen contracten

Van vereniging naar maatschappelijke onderneming

FOTO: DREAMSTIME.COMFOTO: DREAMSTIME.COM

AAC 1899 Gymnastiek uit Arnhem investeerde in het opstellen van contracten. Dit levert veel voordelen op voor werknemer en vereniging. Lees hier hoe ze dat deden.

Veel gymnastiekverenigingen werken, anders dan de meeste sportverenigingen, met opgeleid en betaald personeel. Daarbij kampen ze vaak met problemen als moeite om goede lesgevers te vinden en irritaties tussen lesgevers en bestuur over personeelszaken. Zorg daarom dat je als turnclub een goede werkgever bent en regel contracten en voorwaarden op duidelijke wijze.

Puzzelen
Het was vooral een puzzel om te kijken hoe de cao’s werken en wat erin moest. Ook het maken van goede, rechtvaardige salaristabellen, had een hoop voeten in aarde. Zo krijgen trainers met CIOS een lager salaris dan trainers met ALO en moet ook rekening worden gehouden met de ervaring die trainers hebben en het soort les dat ze geven.

Werken op jaarbasis
Werknemers bij gymnastiekverenigingen werken vaak op jaarbasis met een afgesproken aantal uren per week, gedurende veertig weken per jaar. AAC 1899 biedt een maandsalaris, waarin rekening wordt gehouden met vakantiedagen en extra werkdagen tijdens wedstrijden. Daarbij tellen ze het aantal jaaruren op en delen het door twaalf. Dit bespaart de vereniging een heleboel administratief gedoe. Iedereen weet zo waar hij aan toe is.

Contract in twee delen
Medewerkers krijgen een contract dat bestaat uit twee delen: een algemeen onderdeel met arbeidsvoorwaardelijke regelingen conform het wetboek, waaronder opzegtermijn en vakantieregelingen. Daarnaast is er een deel met individuele afspraken, zoals het uurloon van de werknemer en het aantal uren per week.

Flexibiliteit
Niet iedere werknemer krijgt een contract, want de Arnhemse vereniging werkt met twee soorten lesgevers: zelfstandige werknemers die werken op uurbasis en turninstructeurs die in vaste dienst zijn en een gewone arbeidsovereenkomst hebben. Dat geeft flexibiliteit. Als iedereen op basis van een contract zou werken, heb je voor iedereen een opzegtermijn. Bevalt het niet, of gaan we terug in uren, dan is het lastig om mensen kwijt te raken. Bovendien zou je voor iedereen belastingaangifte moeten doen. Werknemers met een vast contract hebben we ook nodig, want het is niet de bedoeling dat de lesgevers midden in het seizoen opstappen.

Do’s & don’ts

  • zorg dat je de werknemer een behoorlijk aantal uren per jaar kunt aanbieden – dit zorgt voor loyaliteit en continuïteit;
  • let op schaalgrootte van de vereniging: met arbeidsvoorwaarden en salarissen ontstaan ook werkgeverskosten;
  • laat je goed voorlichten over de consequenties van arbeidsvoorwaarden, de rechten en plichten van partijen en de kosten die deze met zich meebrengen.

Kijk voor meer informatie over contracten op www.sportwerkgever.nl.

Plaats reactie
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde downloads
laatste reacties
"Hi, we hebben een lid per 10 mei ingeschreven. En deze zegt nu al w..." Contact 14 dagen
"Hallo KNGU,


Ik zag op de site van knltb dat zij..."
Verzorg je website! 21 dagen
"Beste Karin,

voor meer informatie over onze freerunkar..."
Freerunkar onbekend