Deel dit artikel
Deel dit artikel

Hoe te handelen bij drugsgebruik

Leer als trainer de symptomen te herkennen

FOTO: DREAMSTIME.COMFOTO: DREAMSTIME.COM

Stel je voor: je bent trainer en een sporter die je vertrouwt, wordt betrapt op het gebruik van partydrugs, zoals cocaïne.

Hoe merk je als trainer of sporters partydrugs gebruiken? Soms hoor je binnen de vereniging geruchten. Je kunt er dan voor kiezen een speler rechtstreeks te vragen: Is het waar? Of hij dan de waarheid zegt, is natuurlijk een tweede vraag. Maar je kunt in elk geval aangeven dat je het niet tolereert.

Symptomen
Symptomen die mogelijk kunnen wijzen op drugsgebruik:

  • een droge mond;
  • moeilijk praten;
  • smakkende geluiden maken;
  • veel drinken;
  • wijd openstaande pupillen.

Effect onderschat
Het effect van partydrugs wordt door de sportwereld onderschat. Je krijgt er geen dikke spierballen van, maar het doet meer dan de naam partydrug doet vermoeden. Het geeft een energieboost. Net als Red Bull, maar dan het honderdvoudige. Het geeft een kick voor een aantal uren, zowel fysiek als mentaal. Je voelt geen vermoeidheid, geen spierpijn, geen blessures. Het bevordert dus weldegelijk de prestaties. En het is troep voor je lichaam.

Protocol
Een protocol hoe als trainer of vereniging te handelen bij het vermoeden van drugsgebruik bij sporters bestaat niet. Elk geval is anders. Enkele tips:

  • praat met de sporter én zijn ouders: ofschoon ontkenning vaak voor zal komen, is een vermoeden makkelijker te bevestigen als meer mensen erop letten;
  • probeer de vertrouwensband met de speler te behouden, maar blijf op het standpunt staan dat drugs niet getolereerd worden;
  • zoek je meer informatie, benader de Dopingautoriteit.
Plaats reactie
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde downloads
laatste reacties
"Mijn zoon is nu lid bij een turnvereniging. Echter hij wil nog van..." Soorten Lidmaatschap 20 uur
"Hallo is er ritme gymnastiek in nijmegen zo ja waar" Ritmische Gymnastiek 11 dagen
"Is het mogelijk om de datums bij bovenstaande reacties te zetten? I..." Arbeidscontracten 24 dagen