Deel dit artikel
Deel dit artikel

Letsel opgelopen tijdens een training

Wanneer zijn de club en trainer aansprakelijk?

FOTO: SXC.HUFOTO: SXC.HU

In hoeverre kan een sporter zijn trainer – en eventueel de sportvereniging – aansprakelijk stellen voor blessures opgelopen tijdens een training?

Pas als de trainer duidelijk grote fouten heeft gemaakt, is hij voor de schade aansprakelijk te stellen. Stel dat hij in het geheel geen toezicht heeft gehouden tijdens de training of dat hij een verkeerde instructie heeft gegeven, waardoor een sporter geblesseerd raakt. Om deze risico’s te beperken, is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor een trainer aan te raden.

Club aansprakelijk
Daarnaast kan ook de sportclub aansprakelijk worden gesteld. Een vereniging is verantwoordelijk voor de veiligheid van leden en bezoekers. Er rust eigenlijk een soort zorgplicht op een club. Met name als de trainer in loondienst is, kan er sprake zijn van aansprakelijkheid voor een trainer. Maar zelfs als er geen dienstverband is, zal iemand die aan een ander werkzaamheden opdraagt en er leiding over behoudt, aansprakelijk kunnen zijn voor de gemaakte fouten van de trainer. Dus ook een sportvereniging dient een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, voor de club zelf, het bestuur, de leden, de trainer, de vrijwilligers, de scheidsrechters en de toeschouwers.

Als het tot een geschil komt, zijn er nog twee andere dingen die bekeken moeten worden. Allereerst moet de vraag worden beantwoord of de trainer voldoende deskundig is. Een diploma is dan natuurlijk mooi bewijs, maar dat is geen wettelijke plicht. Ten tweede moet men nagaan of het gebruikte materiaal deugdelijk was. Dat zijn twee zaken die van invloed zijn op de mate waarin iemand aansprakelijk gesteld kan worden voor letsel.

Plaats reactie
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde downloads
laatste reacties
"Wij zijn ook benieuwd naar de geldigheid van de antwoorden op deze ..." Arbeidscontracten 9 dagen
"Ik kan het document betreft regelgeving en kosten lidmaatschap KNGU..." Regelgeving en koste... 11 dagen
"Voorheen werd de bondscontributie al in november bekend gemaakt, wa..." Regelgeving en koste... onbekend