Deel dit artikel
Deel dit artikel

Stilzwijgende verlenging lidmaatschap

Is bij wet verboden, en de opzegtermijn van abonnementen en lidmaatschappen is teruggebracht tot één maand.

Indien de geleverde aflevering, van bijvoorbeeld een tijdschrift, minder dan eenmaal per maand plaatsvindt, geldt een opzegtermijn van drie maanden. Voor individuele lidmaatschappen van sportverenigingen is echter een uitzondering gemaakt.

Voor verenigingen en dus ook sportverenigingen wordt een verbod op automatische verlenging van het lidmaatschap niet wenselijk geacht, aangezien sportverenigingen veelal een jaar vooruit moeten plannen, denk daarbij aan de huur van sportaccommodaties. Voor (sport-)verenigingen is daarom een lichter regime van toepassing.

Stilzwijgende verlenging van het lidmaatschap voor een jaar blijft mogelijk voor (sport)verenigingen indien het lid niet opzegt. (Sport-)verenigingen dienen de leden wel de noodzakelijke informatie met betrekking tot opzegging van het lidmaatschap eenvoudig te verschaffen. Heeft de sportvereniging een website dan dient de informatie over de opzegging opvallend op de hoofdpagina van de website te staan, heeft de sportvereniging (ook) een ledenblad dan dient de betreffende informatie (ook) op één van de eerste drie pagina's te staan.

De leden hoeven dus niet jaarlijks persoonlijk een brief te krijgen waarin gevraagd wordt of zij nog lid willen blijven.

Reacties (3)
"Wij zitten wel met de opzegtermijn. Nu is het nog zo dat men kan opzeggen per kwartaal, met een maand opzegtermijn. Dit stuit bij veel mensen op verzet/vraagtekens? Is het misschien niet beter om bijv. opzegging per maand goed te keuren en met een opzegtermijn van twee weken? (de incasso moet er nl. uit).

Ik ben even op zoek naar voors en tegens, en misschien zaken die van belang zijn."
Roy onbekend
"Verenigingen zijn natuurlijk vrij in het aanbieden van hun betaaltermijnen. Je ziet dat meer verenigingen over gaan tot 3 betaalmogelijkheden van de contributie. Per jaar, per kwartaal of per maand, waarbij een bepaald kortingspercentage wordt berekend bij het betalen per jaar (20-10%) of kwartaal (10-5%). Wanneer in alle gevallen de minimale opzegtermijn 1 maand is, dan geeft dat duidelijkheid en is dat voor iedereen acceptabel. Personen die bijvoorbeeld per jaar betalen en 2 weken voordat de termijn afloopt aangeven hun lidmaatschap te willen beëindigen krijgen dan nog een factuur/acceptgiro voor 1 maand." Peter Verheul onbekend
"Het nieuwe contributiebeleid van KNGU gaat uit van kwartaal, zodoende is er meer te zeggen van lidmaatschap per kwartaal, met stilzwijgende verlenging. Toch? Of heeft iemand anders nog andere overwegingen?" Roy onbekend

Plaats reactie
Gerelateerde artikelen
laatste reacties
"je kunt in middelstum trampolinespringen" Trampolinespringen 18 uur
"Mijn dochter zou zo graag trampoline willen springen. Na 2 jaar tur..." Trampolinespringen 12 dagen
"Je kunt prima van twee KNGU clubs lid zijn. Ik dans bij de ene en d..." Soorten Lidmaatschap 15 dagen