Deel dit artikel
Deel dit artikel

De kunst van het overtuigen

Tips om een discussie te winnen

Verenigingsbestuurders moeten vaak hun medebestuursleden overtuigen van hun plannen. Een goede discussietechniek kan hierbij helpen.

Om tijdens een vergadering medebestuurders van jouw gelijk te overtuigen, is een goede voorbereiding onontbeerlijk. De volgende factoren zijn medebepalend voor het binnenhalen van jouw gelijk.

De logica van de argumentatie
Johan Cruijfs gevleugelde uitspraak “Da’s logisch”, is een wijsheid die je bij het vergaderen in acht moet nemen. Het is belangrijk dat jouw verhaal en argumenten logisch zijn, of op de luisteraar op zijn minst een logische indruk maken.

De presentatie van het betoog
Een goed opgebouwd verhaal, dat op een heldere manier verwoord is en met gedrevenheid wordt gebracht, komt overtuigender over dan een chaos vol moeilijke woorden van een mompelaar. Besteed dus de nodige tijd aan de voorbereiding van jouw betoog. Oefen desnoods eens op een proefpersoon.

Onderbouwing en waarheidsgehalte
Onderbouw jouw betoog waar mogelijk met feiten, hiermee weerleg je gemakkelijk tegenargumenten. Belangrijk is natuurlijk dat de uitspraken waar zijn. Controleer feiten en cijfers die je wilt noemen van te voren goed en neem zo mogelijk bewijsmateriaal mee.

Geloofwaardigheid
Zorg dat de toehoorders overtuigd zijn van jouw betrouwbaarheid en deskundigheid. Als je als deskundig wordt beschouwd, is de feitelijke waarheid van jouw argumenten van minder belang. Vooral als het om moeilijke onderwerpen gaat, waarover niet alle luisteraars genoeg weten, is jouw imago als deskundige cruciaal.

De houding van de ontvanger
Een standpunt waar een luisteraar al bij voorbaat sympathiek tegenover staat, hoeft minder stevig onderbouwd te worden dan een standpunt waarmee een luisteraar grote moeite heeft. Steek dus niet teveel tijd in het overtuigen van iemand die het al met je eens is. Probeer te voorspellen wie jouw opposanten zijn en hoe zij hun standpunt zullen verdedigen. Zorg dat je tegenargumenten kunt aanvoeren.

Tags:    Clubmanagement
Plaats reactie
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde downloads
laatste reacties
"goedendag, ik heb heel veel websitesbekeken, maar ik kan geen veren..." Ritmische Gymnastiek 4 dagen
"Wij zijn ook benieuwd naar de geldigheid van de antwoorden op deze ..." Arbeidscontracten 15 dagen
"Ik kan het document betreft regelgeving en kosten lidmaatschap KNGU..." Regelgeving en koste... 18 dagen