Deel dit artikel
Deel dit artikel

Nieuwe bestuursleden gezocht

Hoe vind je bestuurlijk talent?

FOTO: DREAMSTIME.COMFOTO: DREAMSTIME.COM

Het belangrijkste orgaan van een gymvereniging is het bestuur. Het selecteren van bestuursleden is dan ook een gewichtige zaak.

In eerste instantie is het belangrijk dat je op zoek gaat naar mensen die je nog niet kent. Dat vergroot namelijk je doelgroep. Als je binnen de eigen kring blijft zoeken ontstaat alleen een club binnen een club, met alle negatieve gevolgen van dien. Loop daarom de ledenlijst door en selecteer tien tot vijftien namen die je wel interessant vindt op basis van bijvoorbeeld hun dagelijkse werk, of hun gymnastiekachtergrond. Vanuit dat overzicht kan je werken naar een lijst van vijf à zes personen.

Waar moeten de nieuwe bestuursleden aan voldoen?
Alles hangt in dit punt af van de club zelf. Wil je als club groeien, dan heb je ambitieuze mensen nodig. Wil je juist bij het oude blijven, dan is iemand met een lang verleden bij de vereniging een goede kandidaat. Los daarvan moet iemand in het team passen. Het is belangrijker om met een enthousiasteling te werken dan met iemand die verstand heeft van zaken. Een penningmeester hoeft bijvoorbeeld geen bankier te zijn; die kan beter in de kascommissie.

Wie benadert de kandidaat en hoe doe je dat?
Het bestuurslid dat een opvolger zoekt, zal zelf de kandidaat moeten benaderen. Kan dat door omstandigheden niet, dan is de voorzitter de aangewezen persoon. Het is bij een zogenaamd polsingsgesprek altijd verstandig om recht voor de raap te zijn. Desalniettemin moet je ook een slag om de arm houden: pas na een aantal gesprekjes weet je zeker of de kandidaat wel of niet geschikt is.

Hoe kom je tot je keuze?
Het is moeilijk om de keuze ‘definitief’ te maken. Soms dienen zich betere kandidaten aan, soms heeft de beoogde kandidaat plotseling geen tijd meer en soms steunt de vereniging de kandidaat niet. Zorg er altijd voor dat er een mogelijkheid open blijft om een andere weg in te slaan.

Hoe werk je iemand in?
Het beste is om met elkaar op te trekken. Door vragen te stellen, te praten, door samen zaken aan te pakken. Het heeft overigens geen zin om in de weken voorafgaand aan de bestuurswisseling te streven naar volledige kennisoverdracht. Accepteer daarom dat de opvolger in sommige gevallen het wiel opnieuw zal uitvinden.

Hoe presenteren de nieuwe bestuursleden zichzelf aan de vereniging?
Het zittende bestuur heeft de verplichting om de leden van de bestuurswissel op de hoogte te stellen. Dat kan door middel van het clubblad, de website of door een speciale mededeling op te hangen in het clubhuis.

Wanneer moet de bestuurswissel plaatsvinden?
Bij de meeste clubs wisselt het bestuur na afloop van het seizoen. Dat is eigenlijk het moment dat het nieuwe seizoen gepland moet worden en ervaring vereist is. Beter is het daarom om halverwege het seizoen, bijvoorbeeld tijdens de winterstop, bestuursleden te laten wisselen. Op dat moment maken ze een vliegende start.

Wat moet je doen als vertrekkend bestuurslid?
Vooral heel weinig! Blijf bereikbaar, maar zorg dat je afstand bewaart om het nieuwe bestuurslid de kans te geven zaken zelf op te lossen. En vergeet niet de aansprakelijkheid over te hevelen bij de Kamer van Koophandel.

Plaats reactie
Gerelateerde artikelen
laatste reacties
"goedendag, ik heb heel veel websitesbekeken, maar ik kan geen veren..." Ritmische Gymnastiek 4 dagen
"Wij zijn ook benieuwd naar de geldigheid van de antwoorden op deze ..." Arbeidscontracten 15 dagen
"Ik kan het document betreft regelgeving en kosten lidmaatschap KNGU..." Regelgeving en koste... 18 dagen