Deel dit artikel
Deel dit artikel
Gepubliceerd: 6 mei 2016 door Irene Reekers

Een moeder over peutergym

Sinds begin dit jaar ben ik een enthousiast bezoeker van de peutergym. Anders gezegd: ik mag iedere woensdagmorgen mee met een eigenwijze en heel enthousiaste peuter. Samen bewegen, want ook ik beweeg vrolijk mee. En daar gaan we dus eens per week, met ons drietjes, want het kleine zusje mag langs de kant ‘kijken’. Niet dat ze dat tegenwoordig nog aan de kant blijft zitten, zodra ze in de zaal wordt ‘losgelaten’ kruipt regelrecht met haar wiebelbillen naar de dikke mat en start een gevecht om er bovenop te komen.

Aan mij de eer, om dan te zorgen dat ze er niet rechtstreeks weer af stuitert, want gevaar bestaat voor een 1-jarige niet. Maar wie weet heeft ze haar eerste beweegdiploma op 2-jarige leeftijd op zak. Ik word als de ouder terecht geacht mijn meiden in het snotje te houden en krijg het al snel druk als nummer twee op het zelfde moment op de trampoline begint te stuiteren en daarna snel doorsjeest naar een bank die schuin tegen een kast op staat. En netjes op de beurt wachten is ook nog wel een leerpuntje. Alsof ze maar eens per week mag bewegen. 

Maar gelukkig staat alles veilig en goed opgesteld en is er begeleiding. En zo halen we steeds weer heelhuids het einde van de les. Waarom gym? Bewegen vind ik belangrijk voor kinderen. Op internet zag ik een filmpje van een gymclub. Ik heb direct op internet gekeken of er in onze stad ook zoiets bestond. En dat was gelukkig het geval. Ondertussen hebben we al een aantal buurtgenoten en vriendjes meegenomen. De baby- en peuterzwemlessen zijn vorig jaar gestrand. Als eigenwijze peuterpuber sprong ze met alle liefde tien keer vanaf de mat in het water, totdat de juf haar vroeg het te doen. Geen beweging meer in te krijgen. En omdat het mijn doel was om haar vertrouwd te maken met het water en dat doel geslaagd is, zijn de zwemlessen (tijdelijk) gestopt. Pret tijdens het sporten staat wat mij betreft voorop. Wel wordt de jongste spruit nu via babyzwemmen ook opgeleid tot waterrat. Binnenkort krijgen we vast een oproep om af te zwemmen. Briljant, want als 1-jarige kan je zo al je guppydiploma halen. Hiervoor moet je van de kant kunnen springen, op je rug drijven, kopje onder durven, door een hoepel en nog wat dingen meer. Maar het gaat er natuurlijk gewoon om dat zo’n kleintje went aan het water. Natuurlijk met een beetje hulp van papa of mama. De zwemsport doet dit goed. Hoe dan ook, beweging vind ik belangrijk. 

Mijn peuter wil springen, dansen en gek doen en het liefst beide tegelijk. Ze wil nieuwe dingen proberen, uitgedaagd worden en vindt zichzelf verschrikkelijk stoer als iets nieuws lukt. En als het lukt wil ze natuurlijk nog een keer, en nog een keer. Hier dus nog even geen Nintendo. De peutergym bevalt ons erg goed. Een stukje klassikaal, waarbij mijn exemplaar in plaats van in de kring, in het midden van de kring fanatiek ligt mee te doen, maar een lol dat ze heeft. De rest komt later wel. Dan lekker met toestellen en speelgoed spelen, rondrennen met de andere kindjes en een liedje aan het eind. Dit alles begeleid door ‘de meester’. Het blijft natuurlijk spannend als mijn stoere peuter als een aapje het klimrek in klimt. Wat als ze misstapt, uitglijdt of (niet helemaal ondenkbaar) de pias uit gaat hangen daar boven. Ik hoop dat in mijn stad het beweegdiploma geïntroduceerd wordt. Ik heb er nog niets over gehoord. 

Mijn beweeglijke peuter is via de peutergym al met deze basisvaardigheden bezig, een diploma is een mooie beloning. Ik weet zeker dat ze supertrots zal zijn. Of ze ooit doorgaat richting turnen, geen idee. Misschien gaat ze toch weer zwemmen, net als ik, of kiest ze iets heel anders. Zolang ze maar sport en beweegt vind ik het goed. Vanmorgen vertelde ze nog stoer dat ze over een regenboog kon springen, dus aan ambitie ontbreek het haar niet!

Plaats reactie
Gerelateerde artikelen
laatste reacties
"in maart 2019 is mijn vrouw 50 jaar lid van de gymvereniging ODI 't..." Jubileumspelden 10 dagen
"Beste Jacqueline,

dit hebben wij helaas niet. Wel heel..."
Jubileumspelden 18 dagen
"Beste KNGU,
ik heb de tussenpersoon:
Meijers Assuranti..."
Verzekeringen 20 dagen