Deel dit artikel
Deel dit artikel

Omgaan met jonge talenten

Houd hoogvliegers met beide benen op de grond

Talent is geen garantie voor een succesvolle turncarrière. Wees daarom als trainer/coach niet te snel in je oordeel.

Elke trainer kent ze wel: de pupillen die vanaf het eerste moment dat ze de club binnenkomen een ongelooflijk talent laten zien. En aan de andere kant is er de onopvallende pupil die vele jaren meehobbelt op trainingen en waarbij plotseling van de één op de andere dag alles op zijn plek lijkt te vallen en hij toch een talent blijkt te zijn.

Natuurlijk kent iedereen de verhalen, maar welke conclusies kan je daaruit trekken? Dat het heel gevaarlijk is de herkenbare talenten zo duidelijk als talent te betitelen, want dit kan wellicht over zijn tegen de tijd dat het talent daadwerkelijk verzilverd moet worden.

Pas op met wat je zegt
Zeker als trainer moet je oppassen met je woorden. Niet alleen tegen de sporter zelf. Zeg je tegen een sporter te vaak dat hij een topper gaat worden, dan bereik je daarmee misschien zelfs het tegenovergestelde omdat iemand denkt dat hij er niets meer hoeft te doen. Als ze echt een topper worden, zullen ze dat zelf wel ontdekken. Ook als turntrainer is het goed de pupillen met beide benen op de grond te houden.

Tegenover de ouders zijn te gewaagde uitspraken bijna even gevaarlijk. Wat zetten zij voor de carrière van hun kind dan op het spel? Hoe gaan zij hun getalenteerde behandelen? En wat als blijkt dat het helemaal niet blijkt uit te komen?

Laatbloeiers
En dan die andere groep, de laatbloeiers. Eerst leken ze helemaal niet zo talentvol, maar hun doorzettingsvermogen, hun drive, zorgt ervoor dat het op een gegeven moment dan toch gebeurt: en die sporters heb je dan nooit verteld dat ze een topper worden… En zij hebben van jou waarschijnlijk wel gezegd dat je een goede trainer bent.

De conclusie
De conclusie mag duidelijk zijn: wees voorzichtig! Niet alleen omdat je in principe tegenover al je pupillen wilt laten zien dat je objectief bent, maar ook omdat je elk individu in zijn waarde laat en met respect bejegent.

Plaats reactie
Gerelateerde artikelen
laatste reacties
"Wat betreft vrijwilligers en hulpleiding die niet in digidmembers s..." Voordelen van het KN... 3 dagen
"Op www.steundeclub.nl kunnen sportverenigingen zich ook aanmelden e..." Online fondsenwerving 16 dagen
"Met iedere nieuwe versie van een Microsoft internetbrowser, zoals n..." KNGU-Ledenadministra... 24 dagen