Deel dit artikel
Deel dit artikel

Omgaan met jonge talenten

Houd hoogvliegers met beide benen op de grond

Talent is geen garantie voor een succesvolle turncarrière. Wees daarom als trainer/coach niet te snel in je oordeel.

Elke trainer kent ze wel: de pupillen die vanaf het eerste moment dat ze de club binnenkomen een ongelooflijk talent laten zien. En aan de andere kant is er de onopvallende pupil die vele jaren meehobbelt op trainingen en waarbij plotseling van de één op de andere dag alles op zijn plek lijkt te vallen en hij toch een talent blijkt te zijn.

Natuurlijk kent iedereen de verhalen, maar welke conclusies kan je daaruit trekken? Dat het heel gevaarlijk is de herkenbare talenten zo duidelijk als talent te betitelen, want dit kan wellicht over zijn tegen de tijd dat het talent daadwerkelijk verzilverd moet worden.

Pas op met wat je zegt
Zeker als trainer moet je oppassen met je woorden. Niet alleen tegen de sporter zelf. Zeg je tegen een sporter te vaak dat hij een topper gaat worden, dan bereik je daarmee misschien zelfs het tegenovergestelde omdat iemand denkt dat hij er niets meer hoeft te doen. Als ze echt een topper worden, zullen ze dat zelf wel ontdekken. Ook als turntrainer is het goed de pupillen met beide benen op de grond te houden.

Tegenover de ouders zijn te gewaagde uitspraken bijna even gevaarlijk. Wat zetten zij voor de carrière van hun kind dan op het spel? Hoe gaan zij hun getalenteerde behandelen? En wat als blijkt dat het helemaal niet blijkt uit te komen?

Laatbloeiers
En dan die andere groep, de laatbloeiers. Eerst leken ze helemaal niet zo talentvol, maar hun doorzettingsvermogen, hun drive, zorgt ervoor dat het op een gegeven moment dan toch gebeurt: en die sporters heb je dan nooit verteld dat ze een topper worden… En zij hebben van jou waarschijnlijk wel gezegd dat je een goede trainer bent.

De conclusie
De conclusie mag duidelijk zijn: wees voorzichtig! Niet alleen omdat je in principe tegenover al je pupillen wilt laten zien dat je objectief bent, maar ook omdat je elk individu in zijn waarde laat en met respect bejegent.

Reacties (2)
"Hoe kan je als ouder je kind helpen opvallen? Zien de trainers vanzelf of een kind talent en de juiste eigenschappen heeft? Wat kan je als ouder doen om je kind te helpen gezozen te worden voor een selectie zonder je kind te puahen. " Mama-mcd onbekend
"Wat goed dat je hier als ouder over nadenkt. In veel gevallen zijn het de trainers die zien of een kind talent heeft en de juiste eigenschappen. Als ouder kun je alleen zelfvertrouwen geven aan je kind door hem/haar gemeende complimenten mee te geven wanneer hij/zij aan het oefenen is of iets wilt laten zien. Vraag aan de trainer wanneer een kind naar de selectie door kan stromen en heb het daar eerlijk met uw kind over. " Coördinator Veilig Sportklimaat KNGU onbekend

Plaats reactie
Gerelateerde artikelen
laatste reacties
"Bedankt voor de snelle reactie. Hier red ik mij mee.

..."
Regelgeving en koste... 15 dagen
"

Beste Eileen,

Facturen welke gericht zijn aan de ver..." Regelgeving en koste... 15 dagen

"Geachte heer, mevrouw,

De brief voor de bondscontribut..."
Regelgeving en koste... 16 dagen