Deel dit artikel
Deel dit artikel

Online fondsenwerving

Kan de club online geld inzamelen? Hier wat tips en trucs…

Is online fondsenwerving ook interessant voor gymverenigingen? Natuurlijk, maar er komt wel wat bij kijken.

Steeds vaker gebruiken goede doelen sport als middel om fondsen te werven. Tienduizenden Nederlandse sporters benaderen vrienden, familie en zakelijke relaties voor een donatie, waarvoor zij als tegenprestatie met liefde zes maal de Alpe d’Huez opfietsen, 200 kilometer schaatsen of een halve marathon lopen. We noemen dit online social network fundraising.

Hoe werkt het?
De fondsenwerving vindt grotendeels online plaats. Daarin schuilt een groot deel van het succes. Er worden internetplatforms gebouwd waarmee sympathisanten hun persoonlijke fondsenwerving kunnen starten. De kern van dergelijke systemen is dat iedereen zijn eigen pagina kan maken waarin hij zijn doelen en motieven uiteenzet, een blog kan bijhouden en eenvoudig de contacten uit zijn eigen netwerk kan aanschrijven. De mailtjes die worden verzonden bevatten een link naar de pagina. De pagina bevat een doneerbutton, waarmee je – ook weer online – eenvoudig geld overmaakt.

En nu voor de club!
De hamvraag luidt nu: Wat betekent dat voor mijn club? Kan ik nu ook duizenden euro’s werven voor de verbouwing van de accommodatie, het jeugdkamp of het tekort op de exploitatiebegroting? Daarvoor zijn meerdere voorwaarden nodig, te beginnen met de technische ondersteuning. Er zijn inmiddels enkele open systemen ontwikkeld, waaronder www.geef.nl en www.yoco.nl.

Is dit alles?
U bent er niet met alleen een website. U zult aan een aantal voorwaarden moeten voldoen om succesvol fondsen te werven. Bijvoorbeeld een realistisch en concreet doel. Hoe urgenter uw fondsenwervende doel is, hoe groter de kans op succes. En u zult de leden van uw club moeten enthousiasmeren aan de actie mee te doen. Dat houdt in dat iedere deelnemer de ambitie moet hebben een bepaald bedrag op te halen, een actiepagina wil aanmaken en er een succes van wil maken.

Persoonlijk contact
De nog jonge praktijk leert dat er heel veel geld kan worden geworven op deze wijze, door iedereen die dat maar wil, maar ook dat er meer voor nodig is dan slechts een website of eigen actiepagina. Actievoerders moeten een persoonlijke en duidelijke e-mail sturen aan hun netwerk (zie ook: Tips voor een goede fondsenwervende e-mailtekst).

Online fondsenwerving stap voor stap

  • Registreer jouw club bij een fondsenwervende website.
  • Bedenk en beschrijf een concreet en steunwaardig doel.
  • Stel vast hoeveel geld je nodig hebt.
  • Verdeel het bedrag in kleine porties van bijvoorbeeld 500 of 1.000 euro.
  • Werf net zoveel actievoerders onder leden/vrijwilligers als er porties zijn.
  • Actievoerders maken een eigen actie aan op de website en schrijven hun netwerken aan voor een donatie.
Tags:    Communicatie
Reacties (3)
"Geld inzamelen voor je vereniging? www.WorldofCrowdFunding.com is een nieuw crowdfundingsplatform voor allerlei projecten. Niets is te gek! Neem zeker een kijkje." D'hoker Koen onbekend
"Als je leden wil inzetten om doelen te bereiken dan vind je op http://www.clubkit.nl veel voorbeelden van succesvolle clubs en kun je gratis aanmelden. " Sponsorwerving onbekend
"Op www.steundeclub.nl kunnen sportverenigingen zich ook aanmelden en direct starten met online fondsenwerving. Als club krijg je dan een eigen crowdfunding website en kunnen jij en je leden actiepagina's maken om jullie mooie projecten te financieren.

Team Steundeclub.nl helpt je waar nodig met tips en tricks! We maken er graag samen met de club een succes van! "
Team Steundeclub.nl onbekend

Plaats reactie
Gerelateerde artikelen
laatste reacties
"Mijn zoon is nu lid bij een turnvereniging. Echter hij wil nog van..." Soorten Lidmaatschap 20 uur
"Hallo is er ritme gymnastiek in nijmegen zo ja waar" Ritmische Gymnastiek 11 dagen
"Is het mogelijk om de datums bij bovenstaande reacties te zetten? I..." Arbeidscontracten 24 dagen