Deel dit artikel
Deel dit artikel

Schrijven is een kunst

Breng de boodschap goed over met duidelijke teksten

Een goede tekst is duidelijk, gestructureerd en spreekt de lezer aan. Maar hoe zorg je er als leek voor dat je boodschap goed overkomt?

Gymverenigingen hebben genoeg uitgaande post: ledenblaadjes, websites, brieven, mededelingen. Het schrijven van teksten lijkt makkelijker dan het is. En hoewel iedereen altijd wel wat op papier weet te krijgen, is het ene stuk het andere niet.

Toon
Bij het schrijven van de tekst is het belangrijk om steeds in het achterhoofd te houden voor wie de tekst bedoeld is. Een brief aan een notaris is iets anders dan een uitnodiging voor een feest. De ene keer kan je dus wat informeler taalgebruik hanteren dan de andere keer. Bij sponsors is het vooral van belang om zakelijk te blijven: een emotionele toon zal eerder negatief dan positief overkomen.

Stijl
Korte, actieve zinnen werken voor elk soort stuk het beste. Niets is erger voor een lezer dan zich door langdradige en wollige teksten te moeten worstelen. Daarom is het verstandig om na het schrijven de tekst nog een keer door te lezen en streng te zijn: schrap alles wat niet strikt noodzakelijk is.

Structuur
Een begrijpelijke tekst heeft een logische structuur, waarbij een goede alinea-indeling een belangrijke rol speelt:

  • in de opening vertel je de reden van het schrijven. Is het een reactie, geef je informatie over de vereniging, een mededeling aan je leden of iets anders?
  • de inhoud is het vervolg van de tekst. Daarin leg je in een aantal punten uit wat je wilt vertellen. Als je dit goed structureert, is het voor de lezer al snel duidelijk waar het om gaat;
  • elke alinea moet op zichzelf helder zijn en op de vorige aansluiten;
  • in het slot sluit je passend af. In een wervingsbrief spreek je bijvoorbeeld een verwachting uit dat iedereen meehelpt en in een sponsorbrief geef je aan dat je hoopt op een gesprek.

Controleren
Heb je eenmaal de tekst, dan is het verstandig om iemand anders ook nog een keer mee te laten kijken. Een goede indicatie is daarbij hoe snel iemand door de tekst heen kan lezen. Gaat dat niet vanzelf, dan moet je als schrijver nog een keer goed naar de tekst kijken.

Websites
Het schrijven voor webteksten is een vak apart. Nog meer dan in een brief moet je daarin kort en bondig zijn. Internet is een snel medium, dus willen lezers nog minder wollige en lange zinnen zien. Bovendien is internet per definitie informeel, waardoor zakelijkheid eigenlijk niet nodig is.

Tags:    Communicatie
Plaats reactie
Gerelateerde artikelen
laatste reacties
"Mijn zoon is nu lid bij een turnvereniging. Echter hij wil nog van..." Soorten Lidmaatschap 20 uur
"Hallo is er ritme gymnastiek in nijmegen zo ja waar" Ritmische Gymnastiek 11 dagen
"Is het mogelijk om de datums bij bovenstaande reacties te zetten? I..." Arbeidscontracten 24 dagen