Deel dit artikel
Deel dit artikel
Gepubliceerd: 25 mei 2013 door Tom Rustebiel

Besturen met een moreel kompas

Wanneer Wagner gevraagd wordt naar integriteitskwesties in sportbesturen, plaatst hij het graag even in een groter perspectief. "Wat er denk ik aan de hand is, is dat wij op allerlei punten veel meer afhankelijk van elkaar en dus verstrengeld in elkaar zijn geraakt. Dat heeft onder meer te maken met globalisering. Het gevolg is, dat wanneer het verderop begint te fikken, het binnen de kortste keren ook jou kan raken. Daarmee is integriteit een vraagstuk van alle sectoren, dus ook van de sport."

Wat volgens Wagner de sport zo complex en fascinerend maakt, is de maatschappelijke waarde die veel sportorganisaties creëren. Hierdoor wordt alles wat een sportbestuurder doet onder een vergrootglas gelegd. "Door de magneetkracht van de sport wordt heel veel maatschappelijke waarde gecreëerd, omdat het mensen verbindt. Dat schept kansen, maar ook verplichtingen. Want van organisaties met een maatschappelijke functie verwachten we kennelijk striktere normen dan van commerciële partijen. Kijk bijvoorbeeld maar naar de discussie over bonussen en beloningen."
Om integriteit te borgen, heeft de sport de code-Loorbach. Maar daarmee is de kous niet af, waarschuwt Wagner. "Begrijp me niet verkeerd, zo’n code is belangrijk. Maar uiteindelijk is het maar een stuk papier met daarop een marginale toets, een ondergrens. Voorliggend is de wens om integer te handelen. En als een bestuur dat uitstraalt, dan ben je vertrouwen waard. Je kunt wel zeggen dat je te vertrouwen bent, maar dat bepaal jij niet. Dat is aan die ander."

Moreel kompas
Bestuurders en managers moeten volgens Wagner een missie hebben, een Leitmotiv. "Een soort moreel kompas, dat zich langzaam vormt. Sportorganisaties moeten evenwichtig groeien. Maar dat gaat wel eens mis, door blinde ambities. Zeker nu er grote investeringssommen komen uit Azië, Rusland en het Midden-Oosten is het belangrijk dat bestuurders de rug recht houden. Zonder een oordeel te vellen kun je op zijn minst zeggen dat men daar héél anders over integriteit, governance en leiderschap denkt."

Plaats reactie
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde downloads
laatste reacties
"Is er ook een overzicht waar men in het land trampoline springen al..." Trampolinespringen 16 dagen
"Hallo
Ik ben een (mexicaanse) ex-ritmische turnster en ik ben..."
Ritmische Gymnastiek onbekend
"Hi, we hebben een lid per 10 mei ingeschreven. En deze zegt nu al w..." Contact onbekend