Deel dit artikel
Deel dit artikel
Gepubliceerd: 20 mei 2013 door Vereniging Sportgeneeskunde

Clubzorg informeert over blessures, preventie en behandeling

Afgelopen zomer hebben we door de Olympische Spelen kunnen genieten van de mooiste momenten in allerlei takken van sport. De verwachting is dat dit bij sportverenigingen merkbaar zal worden; de mensen hebben weer zin gekregen om te sporten en bewegen. Dat betekent ook dat mensen die nooit of lang geleden gesport hebben (weer) gaan bewegen. Een positieve ontwikkeling, maar juist deze groep is blessuregevoelig. Als vereniging wil je niet dat een deel van deze nieuwe aanwas, of van de bestaande leden, snel afhaakt door een blessure. Ook voor de sporter zelf is dit een vervelende ervaring. Is het voor verenigingen moeilijk om dit te voorkomen? En welke kennis is vereist en waar kan de vereniging die halen? Clubzorg biedt antwoorden.

Bijna een derde van het aantal sporters in Nederland komt ooit in aanraking met een sportblessure. Vaak leidt dat tot stoppen met sporten en dat is jammer. Blessures kunnen namelijk vaak eenvoudig worden voorkomen als de sporter meer weet over de oorzaken ervan. Ook is het van belang om te weten hoe een spoedig herstel kan worden bevorderd en hoe het terugkeren van een blessure daarna kan worden tegengegaan.
De trainer is binnen de vereniging vaak het eerste aanspreekpunt voor sporters. Hij is tijdens de training verantwoordelijk voor een veilige sportomgeving en de fysieke veiligheid van sporters. Het bestuur van de sportvereniging is de werkgever van de trainer/coach en is dus op te vatten als de indirecte verantwoordelijke voor de fysieke veiligheid van de sporters van de vereniging. Uiteindelijk zijn sporters zelf verantwoordelijk voor hun eigen gezondheid, maar de vereniging kan hier een belangrijke rol in spelen.

Sneller sportmedische hulp
Sportgeneeskunde Nederland heeft de service Clubzorg in het leven geroepen. Sportverenigingen en hun kader kunnen hiermee eenvoudig beschikken over alle beschikbare informatie over blessures, blessurepreventie en blessurebehandeling. Er wordt samengewerkt met diverse gemeenten en regionale Sportmedische Instellingen om het gevraagde clubzorgpakket samen te stellen. Deze sportmedische informatie wordt aangeleverd in de vorm van informatie, educatie, voorlichting en dienstverlening.
Door de samenwerking van de gemeente Eindhoven en de sportafdeling van het Máxima Medisch Centrum zijn bijvoorbeeld 26 sportclubs aangesloten bij Clubzorg van SportMáx. Zij krijgen informatie waardoor sporters snel kunnen beschikken over de juiste gespecialiseerde sportmedische diensten. Laurens van Oosterwijk, Sportmanager SportMáx: “We zien een duidelijk groeiende aanloop van sporters binnen onze sportafdeling in het Máxima Medisch Centrum. Dat zijn met name sporters van verenigingen die echt actief zijn met Clubzorg.”

Kennis op maat
Er is in de vereniging meestal niet genoeg aandacht en tijd voor systematische blessurepreventie. “Bij onze club bestaat best de bereidheid om sportmedische kennis en informatie ter voorkoming van blessures aan de leden te leveren, maar waar haal je het, wat is waar en wat niet, en hoe kom je aan leesbare en begrijpelijke artikelen?” zegt Louk Welter, voorzitter van wielervereniging GWC De Adelaar in Hilversum. Door het aanleveren van materialen voor in het clubhuis en informatie probeert Clubzorg verenigingen en sporters te helpen in het medische doolhof.
Een ander aandachtspunt is dat coaches en trainers vaak meer getraind zijn op prestaties en minder geschoold/geïnformeerd zijn op het gebied van sportmedische kennis. Een grote groep van hen heeft wel een trainersopleiding gedaan, maar een deel bestaat ook uit ouders en ex-sporters die zonder opleiding training geven. Ook bij die eerste groep trainers is er vaak in de opleiding weinig aandacht voor blessurepreventie, terwijl aan alle taken van een trainer een sportmedisch component verbonden is. Door voorlichting, het opbouwen van kennis en educatie door lezingen probeert Sportgeneeskunde Nederland met Clubzorg blessures in de sportvereniging te reduceren. Ook heeft Sportgeneeskunde Nederland diverse nascholingen ontwikkeld om trainers en ouders meer inzicht te geven in veilig sporten.

Lees het hele artikel hier

Tags:    Begeleiding
Plaats reactie
Gerelateerde artikelen
laatste reacties
"Is er ook een overzicht waar men in het land trampoline springen al..." Trampolinespringen 14 dagen
"Hallo
Ik ben een (mexicaanse) ex-ritmische turnster en ik ben..."
Ritmische Gymnastiek onbekend
"Hi, we hebben een lid per 10 mei ingeschreven. En deze zegt nu al w..." Contact onbekend