Deel dit artikel
Deel dit artikel
Gepubliceerd: 6 november 2014

Coördinator VSK: "Persoonlijk contact is basis voor succes"

Henriët van der Weg aan het woord

Talloze bestuurders, trainers en coaches volgen een cursus, bijscholing of workshop binnen het programma ‘Samen naar een veiliger sportklimaat’. Daar zijn we ontzettend trots op. Welke stappen zetten gymclubs? Hoe ervaren bestuurders, coaches, vrijwilligers en ouders het programma-aanbod? Vandaag is Henriët van der Weg aan het woord, coördinator Veilig Sportklimaat/vertrouwenscontactpersoon bij de KNGU.

Wat is jouw rol binnen KNGU?
"Vanuit mijn rol sta ik ‘onze’ VSK-ondersteuners bij in werkzaamheden in het district. VSK-ondersteuners helpen verenigingen bij het creëren van een veilig sportklimaat, verdeeld over districten. Daarnaast vorm ik vanuit de KNGU de schakel naar NOC*NSF, met wie sportbonden samen het programma ‘Naar een veiliger sportklimaat’ uitvoeren. Iedere bond vertaalt landelijke initiatieven op maat naar de eigen achterban. Ik doe dat bij de KNGU. Ik kom regelmatig bij clubs over de vloer en verzorg zelf ook cursussen en workshops. Dat is een voordeel. Dit is werk dat je niet op afstand kunt doen, er ligt geen blauwdruk die voor iedere sportorganisatie toepasbaar is. Persoonlijk contact is een zeer belangrijke basis voor succes."

Welke maatregelen nemen jullie als sportbond op weg naar een veiliger sportklimaat?
"Op beleidsniveau werken wij vanuit de bond met een tienpuntenplan, tien speerpunten waarlangs we toewerken naar een veiliger sportklimaat. In praktijk gaat het er vooral om dat we bewustwording willen creëren. We geloven in een leven lang bewegen, een leven lang genieten van sport: dat is onze filosofie. Dat kan alleen als je je al van jongs af aan prettig voelt en jezelf kunt zijn. We zetten het kind centraal. We gaan in dialoog met alle doelgroepen die in sportverband met kinderen te maken hebben. Denk aan bestuurders, trainers, coaches, ouders en jury. We bereiken hen via workshops en cursussen en maken zo de cultuur in en om een gymzaal bespreekbaar."

Waar staan jullie nu? Boeken jullie resultaat?
"Het wordt langzaam duidelijk dat je veilig sporten niet pas ter discussie moet stellen wanneer daar aanleiding voor is, maar nu al. Veilig sporten gaat over gedrag en hoe je binnen een club met elkaar om gaat. Dat is de dagelijkse praktijk. Daarin zetten we grote stappen. We merken enorme animo voor ons cursusaanbod, bij bestuurders, coaches, trainers en juryleden. Deelnemersaantallen hiervoor groeien nog steeds. Ruim 336 clubs zijn op een of andere manier actief bezig met veilig sporten. We zijn nu twee jaar onderweg en willen ook de komende jaren meer clubs stimuleren mee te doen. We liggen dus aardig op koers."

Welk advies zou je clubs willen meegeven?
"Sta eens bewust stil bij hoe je met elkaar omgaat bij je club en vraag je eens af wat voor club je wilt zijn. Focus op verbeterpunten die je vandaag al kunt doorvoeren en niet zozeer op wat er fout gaat. Ga uit van een positieve benadering. Dat is waar we ook de komende tijd met clubs over blijven praten. Het gaat dan niet alleen om wat je zou kunnen veranderen, maar ook hoe. We willen nog meer aansturen dat clubs daar zelf mee aan de slag gaan. Het moet automatisch op de agenda staan van het clubbestuur. In een ideale wereld is het geen agendapunt meer, maar is het automatisch gedrag."

Vragen?
Henriët van der Weg 
vanderweg@kngu.nl
055 505 87 35 (ma/di/do/vr) 

Tags:    Veilig Sportklimaat
Plaats reactie
Gerelateerde artikelen
laatste reacties
"je kunt in middelstum trampolinespringen" Trampolinespringen 18 uur
"Mijn dochter zou zo graag trampoline willen springen. Na 2 jaar tur..." Trampolinespringen 11 dagen
"Je kunt prima van twee KNGU clubs lid zijn. Ik dans bij de ene en d..." Soorten Lidmaatschap 15 dagen