Deel dit artikel
Deel dit artikel
Gepubliceerd: 10 december 2014 door Robert Barreveld

De Ecotaks verdwijnt in 2016: wat verandert er?

De plannen zijn al enige tijd in ontwikkeling, maar op 1 januari 2016 is het zo ver. Dan verdwijnt de zogenoemde Ecotaks voor sportverenigingen en komt er een nieuwe duurzaamheidsregeling voor in de plaats. Het belangrijkste doel van de nieuwe regeling is stimulering van duurzaam energiebeleid bij verenigingen. Maar wat verandert er concreet?

Onder de regels van de Ecotaks in zijn huidige vorm kunnen verenigingen jaarlijks een deel van de betaalde belasting over energiekosten terugvragen, wat kan oplopen tot 50 procent. Het ministerie van VWS heeft echter een streep door de Ecotaks gezet en komt met een subsidieregeling die vooral gunstig is voor verenigingen die veel activiteiten ontplooien op het gebied van duurzaamheid. Wie investeert in zaken als zonnepanelen, LED-verlichting en zuinige verwarming kan tot 25 procent van die investeringen terugkrijgen.

Geen bezuiniging
Het ministerie van VWS stelt voor de nieuwe regeling hetzelfde totaalbedrag per jaar beschikbaar als nu het geval is en benadrukt dat het niet gaat om minder financiële steun voor de verenigingen, maar om een eerlijkere verdeling. “Dat klopt wel”, zegt Edwin de Jong, lid van de klankbordgroep die VWS op dit gebied adviseert en tevens controller bij de KNLTB. “Het is ook zeker geen bezuiniging. Onder de huidige regeling krijgen de grootste energieverbruikers het meeste terug en je kunt je afvragen of dat goed is. Straks krijgen de meest duurzame sportverenigingen het meeste terug, maar die voordelen merken ze natuurlijk pas op de langere termijn.”

Regeling jaar verschoven
Die 'langere termijn' is voor sommige verenigingen een probleem. Investeringen in een duurzamer energiebeleid betalen zich nu eenmaal niet direct terug, maar in de tussentijd missen de verenigingen wel het jaarlijkse extraatje van de Ecotaks. De Jong: “Dat is lastig en dat is ook de reden dat de ingangsdatum van de nieuwe regeling is opgeschoven. Die lag oorspronkelijk op 1 januari 2015, maar wij hebben aangegeven dat te veel verenigingen dan problemen zouden krijgen met hun begroting. En dat advies is overgenomen door VWS.”

Snel beginnen
Voor verenigingen die bij aanvang van de nieuwe regeling in 2016 geld beschikbaar hebben, is het wel slim snel te beginnen met enkele aanpassingen. “Ik zou die verenigingen adviseren dat inderdaad te doen”, zegt De Jong. “Al is het maar een kleine verbetering op het gebied van isolatie, zoals dubbel glas of iets dergelijks. Ga daar gewoon mee aan de gang.” De komende tijd moeten, mede door overleg met de projectgroep, nog meer details van de duurzaamheidsregeling bekend worden.

Tags:    accommodatie
Plaats reactie
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde downloads
laatste reacties
"Goedemiddag,
Graag zouden ook wij een stappenplan betreffende..."
Update privacywet 1 dag
"Beste Janntsi,

we hebben gezocht maar er is helaas gee..."
Ritmische Gymnastiek 10 dagen
"Beste Frieda,

je kunt het beste even contact leggen me..."
Topdesk 10 dagen