Deel dit artikel
Deel dit artikel
Gepubliceerd: 20 februari 2019 door Redactie

Freerun University wil iedereen inspireren: van jong tot oud

In Houten kan iedereen kennis maken met freerunning

Freerunnen in Nederland is booming. De populariteit van de sport blijft groeien en binnenkort gaat er zelfs een Nederlandse degelatie naar verschillende World Cup wedstrijden. Dat freerunnen voor iedereen is, willen Luciano Balestra, Gaetano Carretto en Francesco Kamstra graag laten zien. In januari openden zij de Freerun University in Houten, een plek waar iedereen, van jong tot oud, kennis kan maken met de sport.

In een ruimte van ongeveer 400 vierkante meter is er voor (beginnende) freerunners de mogelijkheid tot het volgen van lessen of het doen van zelfstandige trainingen. Er zijn rekstokken, obstakels, trampolines, zachte matten en valkuilen: alles is aanwezig om nieuwe tricks te leren.

De lessen worden gegeven door professionele freerunners, die jarenlange ervaring op het gebied van lesgeven hebben. “Ons doel is om iedereen te inspireren om te bewegen en kennis te laten maken met de oneindige mogelijkheden die het menselijk lichaam ons biedt,” zegt Luciano Balestra.  

Bij freerunning zijn atleten namelijk continu bezig om de grenzen op te zoeken. Ze verplaatsen zich middels sprongen van A naar B, het liefst nog met een salto ertussen. Het zijn stoere tricks die je veelal in actiefilms ziet. Maar tegenwoordig ook regelmatig op straat. Freerunning is namelijk een steeds groter wordende sport in Nederland. “Bij freerunnen ben je volledig vrij, je kunt doen wat je zelf wilt. Maar het is tegelijkertijd ook toegankelijk voor iedereen.”

Wie lid wil worden van de Freerun University hoeft namelijk nog geen salto’s of handstanden te kunnen. “We bouwen alles op in heel kleine stapjes, waardoor je vanuit je eigen niveau kunt gaan groeien. Er komt veel bij de sport kijken, zowel fysiek als mentaal. Dat is de kracht waarin het zich onderscheidt van andere sporten. Je doet nooit hetzelfde.

In Houten focussen ze zich vooral op de kwaliteit van de lessen. “Wij willen ervoor zorgen dat leden die bij ons trainen verder komen in hun ontwikkeling. Dat is wat ons onderscheidt van anderen,” vertelt Balestra.

Bij de Freerun University kan van dinsdag tot en met zaterdag worden getraind tijdens de vaste lessen. Daarnaast zijn er ook nog vrije trainingsmomenten.

RTV Utrecht ging in januari op bezoek bij de Freerun University in Houten en maakte daar een video over. Deze is via deze link te bekijken. 

Plaats reactie
Gerelateerde artikelen
laatste reacties
"Beste Karin,

voor meer informatie over onze freerunkar..."
Freerunkar 17 dagen
"Beste Albert Jan, wat vervelend voor jullie dat jullie evenement ni..." Freerunkar 17 dagen
"Goedendag, We hebben voor 1 juni de On the Movekar 1 gereserveerd v..." Freerunkar 18 dagen