Deel dit artikel
Deel dit artikel
Gepubliceerd: 12 november 2018 door Redactie

Gratis VOG regeling uitgebreid

Sinds 1 november ook voor visueel en lichamelijk gehandicapten

Sinds 1 november is de gratis VOG regeling uitgebreid: ook voor vrijwilligers die werken met kwetsbare mensen is het nu mogelijk om deze Verklaring omtrent het gedrag kosteloos aan te vragen. Het kabinet geeft hiermee invulling aan een ambitie uit het regeerakkoord.

Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is één van de maatregelen die een sportclub kan nemen om de kans op seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen de club te verkleinen. Met deze verklaring toont een persoon aan dat hij of zij niet veroordeeld is voor ernstige delicten, zoals een zeden- of geweldsdelict.

Kwetsbare mensen

Tot 1 november konden vrijwilligers die werken met minderjarigen of mensen met een verstandelijke beperking gratis een VOG aanvragen. De overige vrijwilligers moesten daarvoor betalen. Vanaf 1 november is die regeling uitgebreid en is de VOG gratis voor alle vrijwilligers die werken met kwetsbare mensen of wanneer sprake is van een kwetsbare situatie. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan mensen met een visuele en/of lichamelijke beperking.

Voorwaarden

De regeling voor een gratis VOG aanvraag is er voor alle organisaties, zoals scholen, zorginstellingen en sportverenigingen.  Een voorwaarde is wel dat de organisatie is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Alle voorwaarden voor het aanvragen van een VOG zijn te vinden op Gratisvog.nl.

Actief preventiebeleid

Het blijft wel zaak dat je als gymclub maatregelen neemt om verkeerd gedrag te voorkomen. En het blijft ook vereist dat jouw club een plan heeft met regels en richtlijnen over veilig vrijwilligerswerk. Onderdeel van dit plan kan zijn om vrijwilligers te vragen een VOG te overleggen. Maar bijvoorbeeld ook om een vertrouwenspersoon aan te stellen of gedragsregels op te stellen.

Meer informatie over de VOG vind je hier

Plaats reactie
laatste reacties
"Hallo
Ik ben een (mexicaanse) ex-ritmische turnster en ik ben..."
Ritmische Gymnastiek 2 dagen
"Hi, we hebben een lid per 10 mei ingeschreven. En deze zegt nu al w..." Contact onbekend
"Hallo KNGU,


Ik zag op de site van knltb dat zij..."
Verzorg je website! onbekend