Deel dit artikel
Deel dit artikel
Gepubliceerd: 15 maart 2018 door RH

Gymsport 150 jaar!

De Gymsport viert vandaag haar 150e verjaardag

Gymsport 150 jaar!
De KNGU, de oudste sportbond van Nederland, viert 150 jaar Gymsport. Zes Amsterdamse gymnastiekverenigingen hebben op 15 maart 1868 in de bovenzaal van De Roode Leeuw in Amsterdam het Nederlands Gymnastiek Verbond opgericht. Dit was de officiële start van de in bond georganiseerde gymsport.  Vandaag 150 jaar later is de gymsport nog steeds volop actief met ruim 1000 clubbesturen, ruim 300.000 actieve sporters, fans, vrijwilligers, juryleden, trainers, coaches, partners, beroepsprofessionals en nog veel meer betrokkenen van de sport. Samen met deze veelal vrijwillige gymsporters vieren we het hele jaar 150 jaar gymsport! 

“We willen dit jubileum echt met iedereen vieren, er komt geen groots jubileumfeest maar we gaan voor een jaar met verrassende extra’s. Die energie geven voor de komende 150 jaar”, aldus Marieke van der Plas, algemeen directeur KNGU.Ontwikkeling
De georganiseerde gymsport kent een succesvolle geschiedenis. Zowel op sportief gebied als in ontwikkeling van de sport. Naast turnen en gymnastiek maken sinds 1972 trampolinespringen, ritmische gymnastiek en jazzdans deel uit van de bond. Een decennium later werden daar acrobatische gymnastiek, rhönradturnen en groepsspringen aan toegevoegd. Van der Plas: “Inmiddels is de gymsport uitgegroeid tot een sport met maar liefst negen wedstrijddisciplines en sportproducten uiteenlopend van freerunning, streetdance, het nijntje Beweegdiploma, Your Stage tot duizenden landelijke wedstrijden en jaarlijks grote gymsportevenementen.” De ontwikkeling van de topsport resulteerde onder meer in het eerste Olympische turngoud tijdens de Spelen in 1928 in Amsterdam en de Olympische gouden medailles van Epke Zonderland (2012) en Sanne Wevers (2016). “Deze medailles vormen vanzelfsprekend de absolute hoogtepunten in onze historie”.

André Bolhuis, voorzitter NOC*NSF: “150 jaar gymsport van harte gefeliciteerd Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie! De oudste sportbond binnen NOC*NSF, daar zijn we trots op. De Nederlandse sport en zeker de gymsport, beweegt altijd mee met de wensen van nieuwe generaties. De KNGU mag zeer trots zijn op de mooie en vooral erg aansprekende prestaties van haar topteams. NOC*NSF blijft zich graag in de toekomst samen met de KNGU inzetten om zo veel mogelijk mensen te laten genieten van sport, door het te doen en door er naar te kijken. Nederland wint veel met sport”!

Nieuwe energie voor de komende 150 jaar!
De ontwikkeling in de sport is ook de komende 150 jaar niet weg te denken. De sportconsument en dus ook onze gymsporters veranderen continu. De KNGU zet zich in als verbindend aanjager. We regisseren het creëren van veilige en inspirerende sportieve omgevingen die uitnodigen tot plezier, presteren, presenteren en sociale binding. Dat doen we samen jullie clubbesturen, vrijwilligers, trainers/coaches, sporters, fans, juryleden en partners via een open netwerk. Samen zetten we ons in om de sporter te activeren, op basis van de vraag. Zo faciliteren we bewegen, sporten en ontmoeten in Nederland. We willen mensen uitdagen om grensverleggende sportmomenten te beleven. Want lef, dát maakt de gymsport uniek, elke dag een nieuwe uitdaging, een nieuwe kick. Een koprol voor een peuter, een optreden voor al je fans of een vijfde vluchtelement van Epke tijdens een Olympische finale. De sport draagt graag uit om grenzen te verleggen.

“Deze aanpak geeft ons nieuwe energie om zowel actief als passief nog meer mooie te sport te beleven in de komende 150 jaar”, aldus Marieke van der Plas, algemeen directeur KNGU.

Historie KNGU
In Nederland werd in 1830 de eerste turnvereniging opgericht waarna de turnsport ook in Nederland aan terrein won. Op 15 maart 1868 kwam het Nederlandse Gymnastiek Verbond tot stand als overkoepelende organisatie voor de sport. Een halve eeuw later werd dit het Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Verbond (KNGV). In 1989 was er een fusie van het KNGV met de Nederlandse katholieke Gymnastiek Bond (NKGB) tot de KNGB. Tien jaar later in 1999 maakte de georganiseerde gymsport wederom een fusie door van de KNGB met het Koninklijke Nederlandse Christelijke Gymnastiek Verbond (KNCGV). Samen vormen we sindsdien de KNGU.

Plaats reactie
laatste reacties
"Is er in de buurt van Veenendaal een RG vereniging/club?
Ik l..."
Ritmische Gymnastiek 10 dagen
"Beste Mijnheer Kruis,

u kunt het beste zelf de verenig..."
Jubileumspelden 10 dagen
"21 dagen geleden( zie hierboven) heb ik een vraag gesteld en nog g..." Jubileumspelden 12 dagen