Deel dit artikel
Deel dit artikel
Gepubliceerd: 8 juli 2019 door Redactie

Gymsport als showsport: het belang van Your Stage

De gymsport leent zich bij uitstek als showsport. Toch richten de meeste verenigingen zich over het algemeen op hun sportaanbod en de bijbehorende wedstrijden. Volgens Marjolein de Vries van Gymnastiekvereniging Impala uit Leusden kan dat anders. De gymnastiekwereld is volgens haar immers klaar voor de volgende stap.

In televisieprogramma’s zoals bijvoorbeeld Holland’s Got Talent zien we het al vaker: de deelname van gymsportteams. “Dat soort optredens tonen aan dat de gymnastiekwereld klaar is voor een volgende stap. Een showelement past bij onze sport. Eigenlijk is dat bij elke vereniging al te vinden, maar maken we er te weinig gebruik van,” vertelt De Vries, die in district Mid-West lid is van de werkgroep Your Stage.

Your Stage

Het zogenaamde Your Stage programma biedt gymsporters de mogelijkheid om hun passie te delen op een podium. Er vinden diverse evenementen in een jaar plaats, waarbij sporters van alle gymsportdisciplines en alle leeftijden in actie kunnen komen. 

Bij Impala, de vereniging van De Vries, zijn ze druk met deelname aan dat soort evenementen. En dat komt niet alleen doordat De Vries toevalligerwijs in de werkgroep van het district zit. “Eigenlijk is onze deelname aan showsportevenementen een beetje uit nood geboren. We hadden een grote selectie ritmische gymnastiek, maar de leiding wilde niet meer door. Zodoende zijn we begonnen met meer showsport.”

Eigen podium

Juist door optredens en evenementen krijgen leden bij Impala allemaal een eigen podium. “Wij vinden het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om te laten zien wat hij of zij kan. En dat kan op elk niveau. Iets laten zien zorgt voor een geluksmoment en juist dat soort momenten zijn belangrijk. Plezier staat bij ons voorop.”   

Eind mei deed de club uit Leusden voor het eerst mee aan het IAG in Den Bosch, waar ze optraden met een groep van recreanten, oud-selectie leden en leiding. “Volgend seizoen willen we aan meer van dat soort dingen meedoen. Showsport zorgt immers ook voor een stukje voldoening, net als wedstrijden dat doen. Bovendien is het voor iedereen: van jong tot oud. En daarom is het juist een mooie manier om toch nog betrokken te blijven in de gymsport.”

Met de afdeling Your Stage Mid-West wil De Vries komend seizoen bovendien ook een evenement organiseren. “Het doel met de werkgroep is om zoveel mogelijk disciplines aan bod te krijgen, dus niet alleen turnen. We willen laten zien dat turnen meer is dan alleen wedstrijdsport,” besluit De Vries.

Plaats reactie
laatste reacties
"goedendag, ik heb heel veel websitesbekeken, maar ik kan geen veren..." Ritmische Gymnastiek 24 dagen
"Wij zijn ook benieuwd naar de geldigheid van de antwoorden op deze ..." Arbeidscontracten onbekend
"Ik kan het document betreft regelgeving en kosten lidmaatschap KNGU..." Regelgeving en koste... onbekend