Deel dit artikel
Deel dit artikel
Gepubliceerd: 3 mei 2018 door rh

KNGU actief in proces naar Sportakkoord

Peter LammersPeter Lammers

In het regeerakkoord van kabinet Rutte III is opgenomen dat de regering een Sportakkoord wil sluiten. Vóór het zomerreces 2018 moet het Sportakkoord er liggen. De KNGU werkt daar actief aan mee: directeur Marieke van der Plas staat aan het roer bij het thema ‘Verbeteren van de motorische vaardigheid bij kinderen'.

Het doel van het Sportakkoord volgens minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport: “Om de kracht van sport voor heel Nederland te benutten. Moderne sportverenigingen, ondernemerschap en nieuwe dwarsverbanden vormen de basis om de sport verder te brengen.” Bij het schrijven van het Sportakkoord heeft hij een grote groep mensen, die werkzaam zijn in de sport, betrokken. Eind maart heeft een werkconferentie met ruim 100 mensen plaatsgevonden, waarin de grote lijnen van het Sportakkoord zijn besproken. Het akkoord zal in de eerste opzet in vijf thema´s worden ingedeeld. Per thema gaat een groep mensen aan de slag om over enkele weken de teksten te bespreken. Het is de bedoeling dat het sportakkoord voor de zomervakantie van de Tweede Kamer klaar is.

Rol KNGU

Voor de KNGU is een actieve rol weggelegd in dit proces: onze directeur staat aan het roer bij één van de vijf thema´s, die nader uitgewerkt worden: het thema ‘Verbeteren van de motorische vaardigheid bij kinderen’. De ambitie op dat thema is dat kinderen in Nederland een brede (multi-skill) motorische ontwikkeling doormaken, door een samenhangend aanbod van bewegingsonderwijs, sport en kinderopvang.

Marieke van der Plas: "De gymsport is dé sport die jong en oud laat bewegen - die de basis legt voor vaardig in bewegen. Onze clubs hebben daarin een belangrijke rol, die ik graag inbreng in het Sportakkoord."

Thema´s

De vijf thema's, die nader uitgewerkt zullen worden, zijn:

1. Inclusieve sport: sport bereikbaar voor iedere Nederlander (Rita van Driel, NOC*NSF)

2. Ontwikkelen van een duurzame infrastructuur van sportaccommodaties (Jeroen Stevens, NGF)

3. Vitale sportaanbieders gericht op de toekomst (Guido Davio, NeVoBo)

4. Aantrekkelijke sportcultuur (Sjors Brouwer, KNVB)

5. Verbeteren van de motorische vaardigheid bij kinderen (Marieke van der Plas, KNGU)

Alle teams gaan concrete gezamenlijke ambities en doelstellingen formuleren per thema en in kaart brengen wat er van verschillende partijen nodig is om deze doelstellingen te bereiken.

Reacties (1)
"Interessant artikel. Jammer dat de facebooklink niet werkt anders had ik het kunnen delen. " marly Claassen onbekend

Plaats reactie
laatste reacties
"ligt het aan mij of is dit gewoon een open deur" Contributieverhoging... 21 uur
"https://www.facebook.com/groups/DGTheCoach
deze link werkt niet"
Ik ben Dutch Gymnastics 2 dagen
"Beste Sonja,

Nee je hebt niets gemist, de nieuwe bonds..."
Regelgeving en koste... 11 dagen