Deel dit artikel
Deel dit artikel
Gepubliceerd: 14 november 2014

Onderzoek: sportverenigingen hebben het financieel moeilijk

Bijna vier op de tien sporters en vrijwilligers van sportverenigingen merken dat de financiële situatie van hun club verslechtert. Dit leidt onder meer tot minder trainingen, hogere contributies en stijgende kantineprijzen. 

De energiekosten zijn gemiddeld genomen 15-20% van de begroting van een sportvereniging. Er is echter veel winst te boeken doordat veel clubs slecht geïsoleerde kantines en kleedkamers hebben, oude verwarmingsinstallaties, energieslurpende koelkasten en onzuinige verlichting. 

Regionale verschillen
Bij sportverenigingen in Zeeland, Brabant en Limburg is de financiële nood het hoogst. Bijna de helft van de clubs heeft er te maken met stijgende kosten en dalende inkomsten, aldus sporters en vrijwilligers. Met als gevolg extra investeringen in ledenwerving, minder trainingen en hogere contributies, zo geven zij aan. In de grote steden zijn de problemen het minst nijpend; 54% van de sporters en vrijwilligers geeft aan dat er bij hun club geen financiële issues spelen. Landelijk merkt 36% van de sporters en vrijwilligers dat hun club de broekriem moet aanhalen.

Nuon Club Competitie
Om de mogelijkheden en de opbrengsten van energiebesparing meer onder de aandacht te brengen is Nuon de Club Competitie gestart. Negen sportverenigingen kunnen hierin elk maximaal 10.000 euro winnen voor energiebesparing en duurzame energie. Iedereen die betrokken is bij een club kan zijn vereniging hiervoor opgeven. Meer informatie staat op http://clubcompetitie.nuon.nl.

Onderzoeksverantwoording
Het onderzoek is uitgevoerd door Maurice de Hond in opdracht van Nuon tussen 9 en 27 oktober 2014. Hij ondervroeg in totaal ruim 7.500 Nederlanders tussen de 18 en 60 jaar, waarvan er ruim 2.500 betrokken zijn bij een sportvereniging. De onderzoeksuitkomsten hebben betrekking op sporters en vrijwilligers bij sportverenigingen en is representatief voor geheel Nederland en representatief voor de vijf Nielsen-regio's: de grote steden, West-Nederland (minus grote steden), Noord-Nederland, Oost-Nederland en Zuid-Nederland.

Plaats reactie
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde downloads
laatste reacties
"Goedemiddag,
Graag zouden ook wij een stappenplan betreffende..."
Update privacywet 2 dagen
"Beste Janntsi,

we hebben gezocht maar er is helaas gee..."
Ritmische Gymnastiek 11 dagen
"Beste Frieda,

je kunt het beste even contact leggen me..."
Topdesk 11 dagen