Deel dit artikel
Deel dit artikel
Gepubliceerd: 12 december 2017 door rh

Reactie rapport Commissie de Vries

Seksuele intimidatie en misbruik in de sport

In mei 2017 is, in opdracht van NOC*NSF, een onafhankelijke commissie ingesteld om onderzoek te doen naar seksuele intimidatie en misbruik in de sport. De commissie, onder voorzitterschap van oud-minister Klaas de Vries, presenteerde vandaag haar bevindingen en eindconclusies. De KNGU heeft veel respect voor alle slachtoffers die hun ervaringen hebben gedeeld met de commissie. De afgelopen maanden is de KNGU nauw betrokken geweest bij het onderzoek, samen met NOC*NSF en andere sportbonden.

Seksuele intimidatie en misbruik zijn onacceptabel. Dat geldt zeker ook in de sport. Daarom onderstreept de KNGU het belang van het onderzoek. Het eindrapport laat zien dat in de periode 2001-2016 binnen de gymsport 49 meldingen zijn gedaan bij het Vertrouwenspunt Sport. De gymsport is een grote sport met zo’n 300.000 KNGU leden, de op vier na grootste sportbond van Nederland. In relatie tot de omvang van de sport staat de gymsport weliswaar niet in de top van de sporten met de meeste meldingen, maar dat is geen reden om stil te zitten. Ieder geval van seksuele intimidatie of misbruik is er een te veel.

De afgelopen jaren heeft de KNGU zich sterk gemaakt voor een veilig sport klimaat (VSK) in de gymsport. Zo zijn met de inzet van zogenaamde VSK-ondersteuners meer dan 750 verenigingen in contact gekomen met VSK en kunnen 421 verenigingen zich inmiddels ‘VSK-vereniging’ noemen. Het streven is dit aantal in 2018 te verhogen en alle verenigingen bekend te maken met veilig sport klimaat. Ook krijgt het onderwerp aandacht in trainingen en opleidingen voor bestuurders, trainers/coaches, ouders, begeleiders en jury. Hierbij is de omgang tussen de sporters een belangrijk thema. Naast de inzet op preventie met VSK zet de KNGU in op het vraagstuk hoe te handelen bij (het vermoeden van) concrete gevallen van seksueel intimidatie of misbruik.

Marieke van der Plas (directeur KNGU) over het onderzoek: ‘Wij zien het rapport van commissie De Vries als aanmoediging dit vraagstuk serieus te nemen en samen met de verenigingen nog meer in te zetten op een veilige omgeving in onze sport. In het rapport staat een aantal waardevolle aanbevelingen waarmee we aan de slag kunnen.

Hier kunt u het eindrapport van commissie De Vries digitaal inzien. De KNGU deelt de digitale versie actief met haar verengingen. Voor de reactie van NOC*NSF klik hier.

Slachtoffers en/of betrokkenen binnen de gymsport kunnen terecht bij de vertrouwenscontactpersoon (VCP) van de eigen gymvereniging of bij de VCP van de KNGU, Henriët van der weg, vanderweg@kngu.nl of 055 5058735. Meer informatie over het onderzoek is ook te vinden op de website van de Onderzoekscommissie (www.simonderzoeksport.nl).
Meer informatie over het onderzoek in relatie tot de KNGU: Hanneke Brinkman, 06 11832199.

Plaats reactie
laatste reacties
"Goedemiddag,
Graag zouden ook wij een stappenplan betreffende..."
Update privacywet 4 dagen
"Beste Janntsi,

we hebben gezocht maar er is helaas gee..."
Ritmische Gymnastiek 13 dagen
"Beste Frieda,

je kunt het beste even contact leggen me..."
Topdesk 13 dagen