Deel dit artikel
Deel dit artikel
Gepubliceerd: 15 mei 2019 door Redactie

Stappenplan voor sportclubs om seksuele intimidatie en misbruik te voorkomen

Verdient jouw club al een high five?

Sportkoepel NOC*NSF heeft een stappenplan gepresenteerd voor de aanpak van grensoverschrijdend gedrag en misbruik bij sportclubs. In het stappenplan staan onder andere maatregelen om seksueel wangedrag, pesten en andere vormen van misbruik te voorkomen.

Het stappenplan bestaat uit vijf stappen, die ook wel ‘sprints’ worden genoemd. Clubs beginnen met een zelfscan om te zien waar ze staan, waarna alle vijf de sprints worden doorgenomen.

Er wordt gestart met de vraag ‘hoe maken we onze vereniging veilig’. Clubs doorlopen daarna diverse stappen om tot de eindvraag ‘hoe houden we elkaar scherp?’ te komen.

Bij elke stap zijn er documenten, folders en materialen te vinden die voor een extra steuntje in de rug zorgen. Zo is er bijvoorbeeld meer informatie te vinden over het aanstellen van een vertrouwenscontactpersoon, de gratis VOG-regeling en het gesprek aangaan met de leden. Ook zijn er bij elke stap opdrachten en checklists te vinden.

De zelfscan kun je herhalen om te zien waar je binnen de club nog aan kunt werken. Verdient jouw vereniging al een high five? Check het gauw via de zelfscan en het stappenplan op de website van het Centrum voor Veilige Sport!

 

 

Plaats reactie
Gerelateerde artikelen
laatste reacties
"Wij zijn ook benieuwd naar de geldigheid van de antwoorden op deze ..." Arbeidscontracten 9 dagen
"Ik kan het document betreft regelgeving en kosten lidmaatschap KNGU..." Regelgeving en koste... 11 dagen
"Voorheen werd de bondscontributie al in november bekend gemaakt, wa..." Regelgeving en koste... onbekend