Deel dit artikel
Deel dit artikel
Gepubliceerd: 21 oktober 2014

Turnleertje onderwerp van innovatie

Zhang verloor rekstokfinale WK Turnen door gescheurd turnleertje

Turners en turnsters gebruiken turnleertjes voor hun oefeningen op de rekstok en ringen. Zo voorkomen ze blaren en vangen ze de grote krachten op de handen op. In de praktijk ervaren turners echter vaak problemen met de huidige turnleertjes. Zo ook de belangrijkste opponent van Epke Zonderland, de Chinees Chenglong Zhang die tijdens de rekstokfinale van het WK Turnen afgelopen zondag zijn leertje scheurde. Hierdoor verloor hij het uitzicht op een medaille. Naast onderwerp van gesprek is het turnleertje ook onderwerp van innovatie.

Het afscheuren van turnleertjes komt vaak onaangekondigd en veel te vroeg in de levenscyclus van de turnleertjes: soms al na enkele dagen gebruik. InnoSportNL, de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie, GMOS bv en InnoSportLab ’s- Hertogenbosch werken sinds begin dit jaar aan de ontwikkeling van verbeterde turnleertjes, die sterker zijn en niet kunnen afscheuren en daarnaast meer comfort bieden.

Nieuw prototype
Inmiddels loopt een uitgebreid gebruikersonderzoek onder turners met een nieuw prototype turnleertjes. In de Flik Flak hallen in ’s-Hertogenbosch is één van de Nationale Trainingscentra Herenturnen van de KNGU gevestigd waarvan de turners als testgroep fungeren. Gestreefd wordt om voor eind dit jaar met verbeterde producten te komen. Het is een mooi streven om tijdens het WK Turnen in Glasgow 2015 een vernieuwde versie van het turnleertje te kunnen presenteren.

Scheuren en comfort
In trainingen en tijdens turnwedstrijden scheuren turnleertjes regelmatig af met alle gevolgen van dien: een val, blessures, verminderd vertrouwen en wellicht het mislopen van een medaille. Naast de WK-finale van Zhang in 2014 speelde dit probleem ook tijdens de WK Turnen 2013 in Antwerpen. Een turner moest voortijdig zijn wedstrijd beëindigen omdat zijn leertje tijdens de rekoefening scheurde. Daarnaast is het draagcomfort van turnleertjes op de pols niet optimaal, zoals ook Yuri van Gelder in 2013 heeft ervaren met een pijnlijke wond op de bevestigingsplaats van het leertje op zijn pols.

De markt voor de nieuwe, sterkere turnleertjes is breder dan alleen de turners en turnsters uit de nationale selectie. Ook subtoppers en breedtesporters, nationaal en internationaal maken veelvuldig gebruik van turnleertjes.

Plaats reactie
Gerelateerde artikelen
laatste reacties
"Goedemiddag,
Graag zouden ook wij een stappenplan betreffende..."
Update privacywet 1 dag
"Beste Janntsi,

we hebben gezocht maar er is helaas gee..."
Ritmische Gymnastiek 10 dagen
"Beste Frieda,

je kunt het beste even contact leggen me..."
Topdesk 10 dagen