Deel dit artikel
Deel dit artikel
Gepubliceerd: 22 juli 2014

Vrijwilligerswerk sportclubs met behoud van uitkering

Mensen met een werkloosheidsuitkering die als vrijwilliger aan de slag willen, mogen vrijwilligerswerk gaan doen bij een sportvereniging, mits dat werk nu ook al door vrijwilligers wordt gedaan.

Minister Asscher versoepelt de regels voor mensen met een WW-uitkering die als vrijwilliger aan de slag willen. Het UWV kan de uitkering aan deze mensen nu nog beperken als zij vrijwilligerswerk doen dat elders in het land door betaalde krachten wordt gedaan. Bij sommige sportclubs wordt echter de barman betaald, terwijl elders vrijwilligers worden ingezet. Voortaan wordt alleen nog gekeken of binnen de organisatie sprake is van ongewenste ‘verdringing’.

Tegemoetkoming
Ook bij sportwedstrijden en festivals, evenementen die vaak uitsluitend kunnen bestaan bij de gratie van vrijwilligers, mogen werklozen voortaan als vrijwilliger aan de slag. Met de verruiming van de regels, die bekend werd gemaakt bij een werkbezoek aan de Amsterdamse voetbalvereniging JOS Watergraafsmeer, komt Asscher tegemoet aan een verzoek van de Tweede Kamer.

Najaar
“Nu mag je als WW’er bij een voetbalclub als deze niet aan de slag als vrijwilliger omdat hetzelfde werk een paar kilometer verderop in de Arena betaald wordt verricht”, aldus minister Asscher. “Daarom passen we de wet aan. In het najaar hoop ik dat we met de nieuwe regels aan de slag kunnen, vooruitlopend op de wetswijziging van volgend jaar.”

Knellende regels terugdringen
Asscher kan niet aangeven hoeveel WW-ers momenteel worden benadeeld door de regelgeving. “Maar knellende regels moeten worden teruggedrongen. Iedereen moet zich als vrijwilliger kunnen inzetten, ook mensen die tijdelijk een beroep doen op een WW-uitkering. Dat vrijwilligerswerk mag alleen geen betaald werk verdringen. Wel moeten werklozen er alles aan blijven doen om weer een betaalde baan te vinden en beschikbaar te zijn voor betaalde arbeid”, aldus Asscher.

Tags:    vrijwilligers
Plaats reactie
Gerelateerde artikelen
laatste reacties
"Is er ook een overzicht waar men in het land trampoline springen al..." Trampolinespringen 14 dagen
"Hallo
Ik ben een (mexicaanse) ex-ritmische turnster en ik ben..."
Ritmische Gymnastiek onbekend
"Hi, we hebben een lid per 10 mei ingeschreven. En deze zegt nu al w..." Contact onbekend