Deel dit artikel
Deel dit artikel
Gepubliceerd: 27 augustus 2018 door Redactie

Werkt jouw club al met een verenigingsmanager?

Die kan meer voor je doen dan je denkt!

Caroline Lit zocht een afstudeeronderwerp voor haar opleiding Commerciële Economie Sportmarketing en kreeg van de KNGU de opdracht om te onderzoeken op welke wijze een verenigingsmanager toegevoegde waarde kan creëren binnen gymsportverenigingen en hoe de KNGU dit concept het beste kan aanbieden bij haar verenigingen. "Een heel interessante vraag", zo zegt Caroline na afloop van haar onderzoek. "Ik heb het met heel veel plezier onderzocht en hoop dat ik bruikbare antwoorden heb kunnen geven."

Het onderzoek van Caroline bestond uit twee delen: een literatuuronderzoek en een aantal interviews met zowel experts als met gymsportverenigingen. Het literatuuronderzoek gaf vooral een beeld van de wijze waarop het werken met verenigingsmanagers georganiseerd is. En dit theoretische kader werd dan getoetst aan de werkelijkheid in de interviews.

Theorie

Het theoretisch kader laat het beeld zien waar de sportvereniging anno nu staat: ontstaan in een tijd waarin verenigingen draaiden op basis van informele relaties en vrijwillig contact, maar nu geconfronteerd wordend met een situatie, waarin van hen verwacht wordt dat ze een bijdrage leveren aan de inzet van sport als middel om bepaalde maatschappelijke doelen te realiseren. De sportsector moderniseert en wordt professioneler. Tegelijkertijd kampen sportverenigingen met financiële problemen, lagere subsidies vanuit de overheid/gemeente en het gebrek aan vrijwilligers en leden op de langere termijn.

Cultuur

De organisatie van de sportvereniging is in balans wanneer het bestuur aandacht besteedt aan de strategie, structuur en cultuur binnen de vereniging en deze aspecten op elkaar afstemt. Cultuur is daarbij de belangrijkste kritische succesfactor van een vereniging. De cultuur geeft aan hoe men met elkaar omgaat. Financiële prestaties, ledentevredenheid en sociale sportprestaties worden onder andere gecreëerd door een goede sfeer.

Verenigingsmanager

Sportverenigingen hebben steeds meer professionele ondersteuning nodig. Een verenigingsmanager is zo’n professional die een vereniging kan ondersteunen. Verenigingsmanagers voegen deskundigheid toe en zorgen voor continuïteit en verbinding binnen de vereniging. Als professionals pakken zij aandachtsgebieden als duurzaamheid en innovatie op en steken tijd in de vereniging. Het inzetten van deze professionals zorgt voor een verschuiving binnen verenigingen: vrijwilligers worden niet meer gekozen op basis van betrokkenheid met de vereniging, maar op basis van deskundigheid. Alleen het financieren van de verenigingsmanager is een probleem. 

Conclusies interviews 

Uit de interviews haalde Caroline enkele conclusies. Zo beschreef zij dat ook gymsportverenigingen regelmatig met financiële problemen kampen. Verenigingsmanagers kunnen hierin ondersteunen bij het innen van achterstallige contributiegelden, het opstellen van een contributiebeleid en het kijken naar de mogelijkheden op het gebied van sponsoring. De gymsportverenigingen zijn financieel afhankelijk van de ledenstand. De belangrijkste reden voor verenigingen om in de toekomst geen verenigingsmanager in te zetten zijn de kosten. 

Ook op het gebied van communicatie kunnen verenigingsmanagers promotiewerkzaamheden overnemen. Hetzelfde geldt voor het organiseren van activiteiten en evenementen, wat een belangrijke activiteit is om binding met de leden te creëren. Bij verenigingen met een verenigingsmanager is de verenigingsmanager de bindende factor van de vereniging en het aanspreekpunt voor trainers, ouders en leden. Ook voor het coördineren en aansturen van de vrijwilligers kan de verenigingsmanager veel betekenen. Vrijwilligers blijven immers van belang voor vereniging, want de verenigingsmanager kan de vereniging niet alleen staande houden.

Open staan

Wat heel belangrijk is voor het goed functioneren van een verenigingsmanager is dat het bestuur en de leden ervoor openstaan. In haar interviews kreeg Caroline een aantal tips van verenigingsmanagers voor verenigingen die willen gaan werken met een verenigingsmanager:

1. Verenigingen kunnen alleen met een verenigingsmanager werken op het moment dat het bestuur afstand neemt. De verenigingsmanager moet het vertrouwen krijgen om dingen uit te voeren. De leden moeten eraan wennen dat bepaalde dingen via de verenigingsmanager lopen en dat er een stap tussen zit. Als het bestuur niks loslaat, dan heeft de functie van verenigingsmanager geen zin.
2. Voordat verenigingen een verenigingsmanager gaan inzetten moet binnen de vereniging duidelijk zijn wat de taken van die verenigingsmanager zijn en wat alsnog vrijwillig geregeld moet worden.
3. Het moet duidelijk zijn wat een verenigingsmanager voor een vereniging kan betekenen. De verenigingsmanager moet aan de vereniging laten zien wat hij aan het doen is en dat het geld wat geïnvesteerd wordt tot voordelen leidt.
4. Maak een voorstel hoe de vereniging de functie van een verenigingsmanager budgettair kan oppakken. Een soort instapmodel dat de verenigingsmanager met een klein aantal uur in de week start en dat de contributie geleidelijk aan verhoogd kan worden.
5. Voor kleinere verenigingen: een verenigingsmanager inzetten die meerdere verenigingen onder zich heeft.

Laat je ondersteunen!

Heeft jouw club al een verenigingsmanager, of hebben jullie er in het bestuur onlangs over gesproken? De KNGU wil graag helpen om gymsportverenigingen te helpen te voldoen aan alles wat er van hen verlangd wordt. Dat een verenigingsmanager daarbij een zinvolle ondersteuning kan zijn is helder, en als je als bestuur je bewust bent van hoe je deze optimaal in kunt zetten binnen jouw club, dan is hij zijn geld meer dan waard!

Reacties (4)
"Mooi artikel, goed onderzoek. Wij zijn dit seizoen gestart met een soort van verenigingsmanager. We geven bepaalde taken uit handen aan een externe Stichting (www.stichtingaov.nl) 2 hulpvragen op dit moment; documenten die richtlijnen geven wat een verenigingsmanager wel of niet doet. we hebben het vrij goed inzichtelijk, moet alleen nog uitgeschreven worden. Wellicht hebben jullie dit al op de plank liggen en moeten we het wiel niet zelf uitvinden.
Financiele bijdrage. We hebben reeds geld vrijgemaakt in onze begroting, maar wellicht is er vanuit KNGU ook nog bijdrage mogelijk om dit verder te professionaliseren? Dankjewel voor de reactie, Groeten, Bianca Voorzitter HOSEMA"
B.C.P.L. van den Berg onbekend
"Hoi Bianca bedankt voor jouw reactie. Wij gaan andere verengingsmanagers vragen of er een document beschikbaar is en ik neem even contact met je op om over je tweede vraag te sparren. " Jimmy onbekend
"Beste Caroline,
Zou ik ook het hele rapport mogen hebben? Ik zou ook graag een idee willen hebben wat je een billijke vergoeding zou vinden voor een verenigingsmanager. Was dit onderdeel van je onderzoek? Een andere vraag is of de verenigingsmanager ook in het bestuur mag zitten, en daar mee twee verschillende jobs uitvoert. Ik heb nog meer vragen, maar dit is al een begin. Mvg Ramon"
ramon onbekend
"Beste Ramon,

wil je mij een mailtje sturen naar vandijk@kngu.nl met jouw gegevens. Dan kunnen wij contact opnemen om je vragen te bespreken.

Met vriendelijke groeten,

Jimmy van Dijk
KNGU"
Jimmy van Dijk onbekend

Plaats reactie
laatste reacties
"Hallo
Ik ben een (mexicaanse) ex-ritmische turnster en ik ben..."
Ritmische Gymnastiek 2 dagen
"Hi, we hebben een lid per 10 mei ingeschreven. En deze zegt nu al w..." Contact onbekend
"Hallo KNGU,


Ik zag op de site van knltb dat zij..."
Verzorg je website! onbekend