Deel dit artikel
Deel dit artikel
Gepubliceerd: 3 maart 2015 door KNGU

Zoveel mogelijk aanbieders van het nijntje Beweegdiploma

In eerste instantie werd het nijntje Beweegdiploma alleen aangeboden bij de KNGU aangesloten gymclubs. Zij hebben namelijk de nodige expertise in huis. Om zoveel mogelijk kinderen te laten bewegen, is dit echter niet genoeg. Daarom is inmiddels ook de deur naar andere soorten aanbieders geopend. Zoals andere sportverenigingen, kinderdagverblijven, scholen en buitenschoolse opvang. Maar ook een (landelijke) organisatie als Ballorig. Want alle partijen waar of via wie we een grote groep kinderen en ouders kunnen bereiken om het Beweegdiploma te introduceren, zijn interessant.

Ambassadeurs van het nijntje Beweegdiploma
Aanbieders kunnen een samenwerking aangaan met een gecertificeerde gymclub in de buurt, die de lessen van het nijntje Beweegdiploma voor hen verzorgt. Voor de aanbieders heeft de KNGU echter ook een speciale trainersopleiding ontwikkeld. Hiermee kunnen de aanbieders worden opgeleid om zélf de beweeglessen voor het Beweegdiploma te verzorgen. Voorwaarde is wel dat zij altijd een vorm van samenwerking aangaan met een club in de buurt. Want, kinderen moeten ook kunnen blijven bewegen ná het behalen van hun nijntje Beweegdiploma. De samenwerking van aanbieders met clubs zorgt hierbij voor een mooie wisselwerking. De clubs komen via deze aanbieders namelijk in aanraking met kinderen die zij (nog) niet kennen. Een voordeel, omdat een club zo de (gym)sport kan promoten bij deze doelgroep. Bijvoorbeeld door een Beweegfeestje op de club te organiseren voor de kinderen die hun Beweegdiploma hebben gehaald. Hier kunnen zij vervolgens kennismaken met de (gym)sport door bijvoorbeeld twee gratis proeflessen. De kinderen die enthousiast zijn over de (gym)sport kunnen zo op een makkelijke manier doorstromen naar de club. En structureel blijven bewegen.

Kansen grijpen
Het nijntje Beweegdiploma is eigenlijk de basis voor allerlei soorten sporten. Het helpt kinderen in hun beweegvaardigheden en vormt zo de basis voor hun verdere ‘beweegleven’. Om zoveel mogelijk kinderen te laten bewegen, is de KNGU ook in gesprek met andere sportbonden en sportclubs. Want ook hier bevinden zich kinderen in de doelgroep van 2 tot en met 6 jaar. Op deze manier worden andere (niet bij de KNGU aangesloten) partijen, dus ook ambassadeur van het Beweegdiploma. En dat draagt bij aan onze gezamenlijke missie: zoveel mogelijk kinderen laten bewegen! Een voorbeeld is de zwembond. Veel ouders willen hun kinderen al vroeg laten zwemmen. Maar vaak zijn er bij zwembaden wachtlijsten voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 3 jaar. Fantastisch dus als deze kinderen alvast hun nijntje Beweegdiploma kunnen halen, terwijl ze op de ‘wachtlijst’ staan. Zo worden zij motorisch vast goed voorbereid op de zwemlessen. Een mooie kans voor de club met keurmerk om een samenwerking aan te gaan met de lokale zwemclub!

Samenwerken met de gemeente
Gemeenten vinden het erg belangrijk dat inwoners gezond leven en bewegen. Zij ondersteunen dan ook vaak ‘sportieve’ samenwerkingsvormen op lokaal niveau. Een mooi podium voor het Beweegdiploma. Via de gemeente kan het Beweegdiploma onder de aandacht van ouders worden gebracht. Door als Beweegdiploma-aanbieder samen te werken met andere lokale beweegaanbieders, zijn er vaak meer mogelijkheden voor subsidies vanuit de gemeente. Gemeenten vinden het namelijk belangrijk dat ‘bewegen en sporten’ breed wordt uitgedragen. Vandaar dat het nijntje Beweegdiploma vanuit de KNGU ook bij verschillende gemeenten in Nederland onder de aandacht wordt gebracht.

Vragen?
Wilt u meer weten over het nijntje Beweegdiploma, de mogelijkheden van samenwerking of het aanbieden ervan? Mail naar: beweegdiploma@kngu.nl

Meer informatie is ook te vinden via deze links:
Het Beweegdiploma
Samenwerkingsvormen

Plaats reactie
Gerelateerde artikelen
laatste reacties
"Hallo, ik kan nergens vinden wat het minimum is van het uurloon van..." Vergoedingen voor vr... 22 dagen
"je kunt in middelstum trampolinespringen" Trampolinespringen onbekend
"Mijn dochter zou zo graag trampoline willen springen. Na 2 jaar tur..." Trampolinespringen onbekend