Deel dit artikel
Deel dit artikel

Discipline specifieke licenties

Een niveau 3 licentie heb je nodig voor recreatieve activiteiten op verenigingsniveau en/of binnen de KNGU-organisatie, alsmede op wedstrijdtraining bij verenigingen en bij het begeleiden van deelnemers op wedstrijden (binnen de regio, het district en eventueel landelijk). Een discipline specifieke licentie wordt alleen afgegeven op basis van een discipline specifiek diploma of een diploma minimaal gelijkwaardig daaraan.

B

ekwaamheden

Een licentie niveau 3 geeft aan dat je bekwaam bent met het lesstof niveau zoals aangeboden in de (discipline specifieke) opleiding, waarmee de licentie niveau 3 is aangevraagd. Een licentiehouder kan zich na de opleiding verder bekwamen door het volgen van bijscholingen, applicaties en opleidingen. Deze (kunnen) worden toegevoegd aan het digitale curriculum van de licentiehouder. Het volgen van bijscholingen en applicaties binnen een andere discipline leidt niet tot het krijgen van een licentie in die andere discipline! 

Verantwoordelijkheid
De licentiehouder is zelf verantwoordelijk voor de aangeboden lesstof tijdens de gegeven lessen, trainingen en andere activiteiten die hij/zij organiseert. 

De licentiehouder moet schriftelijk (via digitaal curriculum) kunnen aantonen, dat hij/zij geschoold is voor de aangeboden lesstof. Een te hoog aangeboden niveau kan, bij een ongeval, leiden tot aansprakelijkheid. 

Mogelijke disciplines:

 • Kleuters
  50+ Sporters
  Free Running
 • Gymnastiek (opbouw van de profielelementen van turnen)
  - Wedstrijden Turnen Dames verplicht: D1 t/m D4 (instap t/m jeugd1)
  - Wedstrijden Turnen Dames keuze: 4e-7e divisie (jeugd2 t/m senior)
  - Wedstrijden Turnen Heren: niveau 11 t/m 17

 • Turnen (uitbouw van de profielelementen van turnen t/m AB-elementen FIG)
  - Wedstrijden Turnen Dames verplicht: N2 t/m N4 (instap t/m jeugd1) 
  - Wedstrijden Turnen Dames keuze: 1e t/m 3e divisie (jeugd2 t/m senior)
  - Wedstrijden Turnen Heren: niveau 6 t/m 10

 • Acro: CDE-niveau
  Springen: BC-niveau
  Ritmische Gymnastiek: CDE-niveau
  Jazzdans

Voor onderstaande disciplines verzorgt de KNGU zelf geen opleidingsaanbod, hier wordt doorverwezen naar externe instanties!

 • Aangepast Sporten
  Aerobics
Onderstaande disciplines zijn toegevoegd om personen met externe kwalificaties sneller beschikbaar te hebben voor de KNGU-gymsportaanbieders. 
- niveau 3 licentie Sport (op basis van diploma ALO?CIOS?MDGOSB niveau 3-4) 
- niveau 3 licentie Dans (op basis van diploma van Dansacademie of bovenstaand diploma in combinatie met een dansspecialisatie)

Bij deze twee niveau 3 licenties is de licentiehouder bevoegd voor dat gedeelte, dat binnen het gevolgde opleidingstraject (op het instituut en tijdens stage) is eigen gemaakt. Er moet schriftelijk kunnen worden aangetoond dat aangeboden les- en trainingsinhoud in de praktijk tijdens het opleidingstraject is behandel (bewijslast via schoolcurriculum en/of stage-portfolio's). 

NIVEAU 4 LICENTIE 
Een niveau 4 licentie heb je nodig bij wedstrijdtraining op (inter)nationaal niveau met doorstroming naar deelname aan landelijke wedstrijden op het hoogste niveau.  

Bekwaamheid
Een licentie niveau 4 geeft aan dat je bekwaam bent met de trainingsinhoud en wedstrijdoefenstof op het niveau zoals aangeboden in de opleiding, waarmee de licentie niveau 4 is aangevraagd. Een licentiehouder kan zich na de opleiding verder bekwamen door het volgen van bijscholingen, applicaties en opleidingen. 

Verantwoordelijkheid
De licentiehouder is zelf verantwoordelijk voor de aangeboden trainingsinhoud  tijdens de gegeven trainingen en andere activiteiten die hij/zij organiseert. 

De licentiehouder moet schriftelijk (via digitaal curriculum) kunnen aantonen dat hij/zij geschoold is voor de aangeboden trainingsinhoud en wedstrijdoefeningen. Een te hoog aangeboden niveau kan, bij een ongeval, leiden tot aansprakelijkheid.

Mogelijke disciplines:

 • Turnen Dames (CD-elementen FIG) 

- Wedstrijden Turnen Dames verplicht: N1 (= instap t/m jeugd1)

- Wedstrijden Turnen Dames keuze: eredivisie (jeugd2 t/m senior)

 • Turnen Heren (CD-elementen FIG)

- Wedstrijden Turnen Heren: niveau 1 t/m 5

Voor onderstaande disciplines verzorgt de KNGU op dit moment geen opleidingsaanbod meer, wel kunnen er bijscholingen op niveau 4 binnen deze discipline gevolgd worden (deze zijn dus zichtbaar in het digitale curriculum van de licentiehouder!). 

 • Trampolinespringen: A-niveau
  Acro: AB-niveau
  RG: AB-niveau

NIVEAU 5 LICENTIE
Een niveau 5 licentie is, op termijn, nodig bij topsportwedstrijden en topsporttrainingen op internationaal niveau. De KNGU zal de uitgifte van niveau 5 licenties invoeren voor (potentiële) bondscoaches en steunpunttrainers met een KNGU/contract. De KNGU zal wanneer het zover is de betreffende train(st)ers hierover informeren.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde downloads
laatste reacties
"Hallo, ik kan nergens vinden wat het minimum is van het uurloon van..." Vergoedingen voor vr... 22 dagen
"je kunt in middelstum trampolinespringen" Trampolinespringen onbekend
"Mijn dochter zou zo graag trampoline willen springen. Na 2 jaar tur..." Trampolinespringen onbekend