Deel dit artikel
Deel dit artikel

Risico Inventarisatie en Evaluatie

RIE voor sportorganisaties is beschikbaar

FOTO: DREAMSTIME.COMFOTO: DREAMSTIME.COM

Met een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RIE) kunnen organisaties de veiligheids- en gezondheidsrisico’s in kaart brengen. Is dat ook voor jouw gymclub nodig?

Veel gymclubs vragen zich af of het de moeite waard is om een RIE uit te voeren. Het antwoord is ja. In sommige gevallen is een RIE zelfs verplicht en in de meeste gevallen is het gewoon verstandig.

Werkgevers en vrijwillgers
Mocht de club werknemers in dienst hebben, dan is het verplicht. Ook de zorg voor vrijwilligers is belangrijk. Als organisatie wil je natuurlijk dat je werknemers en vrijwilligers op een gezonde en veilige manier hun taken kunnen uitvoeren.

Verzekeringen
Daarnaast wordt bij veel verzekeringspolissen geëist dat er een RIE is. Als je dat als club niet weet, kan je voor de vervelende verrassing komen te staan dat een schadeclaim maar voor een gedeelte wordt uitbetaald, of misschien wel helemaal niet.

Leden
Bovendien zit natuurlijk niemand te wachten op een ongeluk tijdens het sporten. Daarom is het belangrijk dat bij gymclubs wordt nagedacht over het sportklimaat dat je wilt bieden. Veilig kunnen sporten, is voor heel veel mensen belangrijk.

Evenement
Overigens: ook als de gymclub een evenement organiseert (denk aan: toernooien of jeugdkampen), dan biedt de SportRIE een handige checklist om na te gaan of voldoende aan veiligheid is gedacht.

Hoe werkt een RIE?
Een RIE bestaat uit een vragenlijst en op basis van de risico’s die daaruit naar voren komen, wordt een plan van aanpak gemaakt. De nieuwe SportRIE is afgestemd op de risico’s bij sportverenigingen. Hierin zijn voor gymnastiek/turnen sportspecifieke vragen opgenomen.

Meer lezen?
Wil je eerst meer lezen, download dan het document waarin je kunst lezen wat je moet weten, vrijstelling, de bedrijfshulpverlener en de preventiemedewerker.

Aan de slag
Klik hier om met de SportRIE aan de slag te gaan. Na het aanmelden wijst de software vanzelf de weg. Mocht je toch vragen hebben, dan kun je die stellen aan de WOS, via de helpdesk op www.sportwerkgever.nl. Ook kun je via deze website meer informatie vinden en is er een FAQ-gedeelte.

Tot slot
De SportRIE is samengesteld door de WOS (werkgevers in de sport) en de vakbonden. Aan het gebruik zijn geen kosten verbonden. Doordat de SportRIE formeel getoetst en goed bevonden is, is het een erkend branchespecifiek RIE-instrument. Organisaties met minder dan 25 werknemers hoeven een goedgekeurde branche-RIE niet zelf te laten toetsen. Dat scheelt dus flink in de kosten.

Reacties (2)
"Is het bij organisatie van plaatsingswedstrijden vanuit de kngu op D en E niveau verplicht om een ehbo-dienst aanwezig te hebben of kan deze hulpverlening ook door BHV-ers geschieden?" J.E. onbekend
"Beste J.E. ,

het is verplicht om iemand in de zaal te hebben met een EHBO diploma. Dat mag ook een BHV-er zijn als hij / zij maar beschikt over een EHBO diploma. Kijk voor verdere uitleg:
http://www.gymsport.nl/sportparticipatie/veilig-sportklimaat/gezondheid/eisen-ehbo-voorzieningen

"
Jimmy van Dijk onbekend

Plaats reactie
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde downloads
laatste reacties
"Beste meneer/mevrouw,

Laat ik mij ten eerste even kor..."
G-gym onbekend
"Hallo ,I am interested in acrobatic gymnastics for my daughter who ..." Acrobatische Gymnastiek onbekend
"goedendag, ik heb heel veel websitesbekeken, maar ik kan geen veren..." Ritmische Gymnastiek onbekend