Deel dit artikel
Deel dit artikel

Veilig Sportklimaat

Beweegplein Groot NK 2012Beweegplein Groot NK 2012

Sport is leuk om te doen en levert prachtige momenten op. Maar de mooie emoties die bij sport horen, kunnen soms ook omslaan in onsportief of ongewenst gedrag. In de sport dien je je veilig en prettig te voelen en moet je jezelf kunnen zijn. 'Samen naar een veiliger sportklimaat' is een programma van sportbonden en NOC*NSF dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt.

Doel programma
De sportbonden en NOC*NSF vinden dat iedereen een leven lang moet kunnen genieten van sport. Daarom gaan we samen met verenigingen ervoor zorgen dat ieder individu zich veilig en prettig voelt in de sport en zichzelf kan zijn. Het programma 'Naar een veiliger sportklimaat' is opgezet om gewenst gedrag te stimuleren en ongewenst gedrag in en rondom sport aan te pakken.

Aanpak
De essentie van het programma is dat iedereen binnen de sportvereniging zich bewust wordt van zijn of haar gedrag op en rond de zaal en dat dit binnen de vereniging bespreekbaar wordt gemaakt. Zo kunnen we met z'n allen werken aan een positieve gedragsverandering in en rond de zaal wanneer dat nodig is. 

Vanuit het programma worden uiteenlopende cursussen aangeboden om verenigingsbestuurders, trainers, coaches, begeleiders, ouders, scheidsrechters en officials te ondersteunen om vanuit hun eigen rol een bijdrage te leveren aan het creëren van een veiliger sportklimaat

Bij excessen kiest de sportsector voor een harde aanpak. Zo komt er een sportbreed protocol voor de aanpak van excessen en gaat de sport werken met een uniforme strafmaat. Ook komt er een sportbreed registratiesysteem voor langdurige of permanente uitsluitingen en wordt het tuchtrecht aangescherpt v.w.b. snelheid, procedures en strafmaat.

Verenigingsbestuurders, trainers, coaches, begeleiders, scheidsrechters en officials zijn als geen ander in staat om sporters, ouders en supporters bewust te maken van hun eigen gedrag en hen hierop aan te spreken als dat nodig is. Naar een veiliger sportklimaat dat doe je samen!

Plaats reactie
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde downloads
laatste reacties
"Beste meneer/mevrouw,

Laat ik mij ten eerste even kor..."
G-gym onbekend
"Hallo ,I am interested in acrobatic gymnastics for my daughter who ..." Acrobatische Gymnastiek onbekend
"goedendag, ik heb heel veel websitesbekeken, maar ik kan geen veren..." Ritmische Gymnastiek onbekend