Deel dit artikel
Deel dit artikel

Exitonderzoek

Waarom vertrekken leden eigenlijk?

Elk jaar verlaten leden de gymvereniging. Vraag je als vereniging ook af waarom? Dit kan door middel van een exitonderzoek. 

Het vertrek van leden hoeft lang niet altijd met de club te maken te hebben. Sommige mensen verhuizen vanwege hun werk en zeggen daarom hun lidmaatschap op. Maar of er nu wel of geen probleem aan het vertrek ten grondslag ligt: je moet als vereniging de vertrekkende leden in de gaten houden.

Ingrijpen bij negatieve trend

Doe je dat niet, dan kan het zijn dat je niet doorhebt dat er sprake is van een negatieve trend. Dat betekent dat er elk jaar steeds meer leden vertrekken en minder leden bij komen. Zo’n situatie vereist daadkracht van het bestuur. Als blijkt dat het regelmatig voorkomt dat leden aangeven het lidmaatschap op te zeggen omdat ze niet genoeg tijd hebben, dan is het belangrijk daar aandacht aan te besteden. Een wat vrijblijvender aanbod op andere tijdstippen kan een oplossing zijn.

Positief? Ook opletten!

Ook een positieve trend moet je goed in de gaten houden. Je wilt als bestuur immers de controle over het reilen en zeilen van de vereniging houden. Als je geen idee hebt wat je vereniging aantrekkelijk maakt, ben je als bestuur letterlijk en figuurlijk stuurloos. Je moet, met andere woorden, je vereniging af en toe willen onderwerpen aan een marktonderzoek: zet positieve en negatieve punten op een rijtje.

Lijst met redenen van vertrek

Het behoud van leden is een belangrijk speerpunt waar veel verenigingen nog op kunnen winnen. Vraag vertrekkende leden daarom ook om de reden van hun afscheid. Mocht er een probleem zijn binnen de vereniging, dan moet je daar als bestuur snel en adequaat op inspringen. Breng de redenen elk jaar in kaart en probeer ook te kijken wanneer de meeste mensen vertrekken. Misschien is dat onbewust ook een reden. Heb je eenmaal een overzicht, dan kan je als bestuur conclusies trekken en maatregelen nemen. Uiteindelijk gaat het immers om ledenbehoud en een gezonde club.

Plaats reactie
Gerelateerde artikelen
laatste reacties
"goedendag, ik heb heel veel websitesbekeken, maar ik kan geen veren..." Ritmische Gymnastiek 24 dagen
"Wij zijn ook benieuwd naar de geldigheid van de antwoorden op deze ..." Arbeidscontracten onbekend
"Ik kan het document betreft regelgeving en kosten lidmaatschap KNGU..." Regelgeving en koste... onbekend