Deel dit artikel
Deel dit artikel

Sport als medicijn tegen diabetes

FOTO: SXC.HUFOTO: SXC.HU

Met een aangepast sportaanbod kan je gymvereniging mensen met diabetes type 2 laten bewegen. Het is voor deze doelgroep bijzonder belangrijk voldoende te bewegen.

Diabetes type 2 (ook wel ouderdomssuiker genoemd) ontwikkelt zich tot een volksziekte in Nederland. Oorzaak is veelal een ongezonde leefstijl. Naar schatting zo’n 2 miljoen mensen in Nederland hebben door onvoldoende lichaamsbeweging en verkeerde voeding een verhoogd risico op diabetes. Jaarlijks komen er circa 70.000 diabetespatiënten bij.

BeweegKuur
Sporten is een goed hulpmiddel om een gezondere leefstijl te ontwikkelen en die ook vol te houden. Heeft iemand diabetes, dan is het nog belangrijker om te bewegen. Om die reden is de BeweegKuur ontwikkeld, een initiatief bedoeld om diabetici die beginnen te sporten, te begeleiden. Eerst bouwen patiënten onder begeleiding conditie op, zodat ze zich weer fit gaan voelen. Het doel is dat ze na negen tot twaalf maanden het reguliere sportcircuit instromen, om zelfstandig te sporten.

Blessures en risico’s
Diabetici hebben baat bij sporten op een lage intensiteit. Energieverbruik is daarbij de bepalende factor. En volhouden, natuurlijk. Dat is voor diabetici ook lastiger, omdat ze sneller klachten aan het bewegingsapparaat krijgen. Het bindweefsel in de spieren en pezen van diabetici is namelijk stugger geworden, waardoor bij sporten sneller blessures kunnen optreden. Daarnaast hebben diabetici een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Taak voor de trainer
Hoe ga je als trainer om met diabetici? Een paar aandachtspunten:

  • plezier in sporten staat voorop, zo houdt de sporter het het beste vol;
  • in groepsverband sporten is makkelijker vol te houden dan alleen;
  • let erop dat de inspanning niet te hoog is qua intensiteit;
  • wees alert op blessures en pijnklachten, diabetici zijn minder belastbaar;
  • deskundig advies is belangrijk: stuur een sporter door naar een arts zodra je iets niet vertrouwt.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, dus wijs ook gezonde mensen met overgewicht op het risico van diabetes en op het belang van bewegen!

Kijk voor meer informatie op www.beweegkuur.nl.

Plaats reactie
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde downloads
laatste reacties
"Beste Karin,

voor meer informatie over onze freerunkar..."
Freerunkar 17 dagen
"Beste Albert Jan, wat vervelend voor jullie dat jullie evenement ni..." Freerunkar 17 dagen
"Goedendag, We hebben voor 1 juni de On the Movekar 1 gereserveerd v..." Freerunkar 18 dagen