Deel dit artikel
Deel dit artikel

Street- en Demodance

Houd je van een swingende manier van bewegen op een trendy vlotte muziek en veel show? Dan kun je terecht bij een van de KNGU verenigingen. Streetdance en demteams zijn dansvormen die worden aangeboden door verschillende verenigingen. Net als deze twee dansvormen kunnen ook aerobicteams oefenen voor de wedstrijden die de productgroep Streetdance/Demo jaarlijks organiseert.

Streetdance is een verzamelnaam van dansvormen die is ontstaan op straat, in clubs en op middelbare scholen. Tegenwoordig is het een onderdeel van de hiphop en funkdance stijlen, die hun oorsprong al in de jaren zeventig hadden. De streetdance-cultuur, een rage uit New York, ontstond begin jaren '80.

Bij streetdance zijn veel bewegingen gericht op bewegingen uit videoclips. Streetdance verandert hierdoor eigenlijk continu. De streetdancebewegingen zijn vaak vrij losjes en komen heel luchtig over. Er wordt meestal op heel snelle muziek gedanst, waardoor het een flitsend effect heeft. Streetdance is "bouncen op de beat" men danst streetdance vooral op hiphop en R&B muziek. Streetdance is niet gewoon dansen, maar een combinatie van techniek, pasjes en goed ritmegevoel.

Wedstrijden
Streetdanceteams gebruiken verschillende stijlen streetdance of bv. hiphop locking popping enz. voor hun oefening. Op een vloer van maximaal 10 x 10 meter en een team dat uit minimaal 6 personen bestaat kan het team een oefening laten zien op de wedstrijden. De tijdsduur van een wedstrijd oefening is 2.20-2.40 min. Er zijn verder weinig regels, maar er wordt vooral gelet op showmenship, uitstraling en techniek. Creativiteit wordt door de jury beloond, dus wees vernieuwend en probeer geen andere teams te copieren, maar probeer een eigen stijl te creëren.

Demoteams
Bij de wedstrijden voor demoteams worden verschillende dansstijlen gebruikt, b.v. showdance, salsa, Afrikaans steps, aerobic, go go, streetdance enz. zien. Een team bestaat uit minimaal 6 personen. In een oefening zijn veel mogelijkheden. Bij demodans wordt een thema als dans erg gewaardeerd. Er kan gebruik worden gemaakt van "props" zoals pompons, stokken, stoelen. Wisselen van kleding behoort tot de mogelijkheden. De jury waardeert mooie goed uitgevoerde sprongen, zoals salto's, flikflakken, breakdance trucs, liften tijdens wedstrijden. Toon techniek en verras de jury met creativiteit! 

Meer weten?
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Team Sportparticipatie, Marcel Verstraten sportparticipatie@kngu.nl

Plaats reactie
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde downloads
laatste reacties
"Hallo
Ik ben een (mexicaanse) ex-ritmische turnster en ik ben..."
Ritmische Gymnastiek 2 dagen
"Hi, we hebben een lid per 10 mei ingeschreven. En deze zegt nu al w..." Contact onbekend
"Hallo KNGU,


Ik zag op de site van knltb dat zij..."
Verzorg je website! onbekend